Vouchere de la Ministerul Justiției

Ministerul Jusitiției va acorda vouchere victimelor infracțiunilor. Alina Gorghiu a anunțat că va fi introdus un ajutor nou pentru cetățenii români. Acestea vor avea o valoare de cel mult echivalentul a 5 salarii minime brute pe țară. Suma va fi suportată din bugetul Ministerului Justiției.

Astfel, victimele infracțiunilor vor putea beneficia de acest ajutor care să acopere cheltuielile imediate. Este vorba despre costuri de cazare, mâncare, uz personal, medicamente și transport, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute.

„Nimic nu poate compensa drama victimelor violenței, a infracțiunilor sexuale, a traficului de persoane. Dar cel mai greu este când, fără mijloace, lipsită de alternative, victima nu se poate pune la adăpost de agresor.

Și se întâmplă des asta! De aceea, în sprijinul lor, venim cu o procedură nouă de protecție”, a scris, vineri, pe Facebook, Alina Gorghiu.

Cine ar beneficia de acest ajutor

Liberala a spus că victimele infracțiunilor vor putea beneficia, în cel mai scurt timp, de acest ajutor. Gorghiu a precizat și genul de infracțiuni pentru care victimele primesc acest ajutor. Este vorba despre tentativă la infracțiunile de omor și omor calificat, vătămarea corporală, infracțiune intenţionată cu vătămarea corporală a victimei, violul, actul sexual cu un minor şi agresiune sexuală, terorism sau orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă.

„Ce înseamnă timp optim? Un termen de cel mult 72 de ore de la data soluționării de către instanță a cererii depusă de victimă la Tribunalul din raza teritorială a domiciliului său.

Care sunt pași de urmat pentru a intra în posesia acestui voucher? Victima transmite instanței cererea de acordare a voucherului și referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente.

Instanța admite cererea de acordare a voucherului și stabilește cuantumul. Hotărârea se comunică atât victimei, cât și Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Se emite voucherul cu datele de identitate ale victimei și se alimentează cu cuantumul stabilit.Victima primește voucherul, în baza unui proces-verbal”, arată ministrul Justiției.

Alina Gorghiu susține că acesta este un mecanism care oferă victimelor necesarul pentru acoperirea nevoilor urgente. Astfel, se va acorda un avans din compensația financiară în limita unei sume echivalente cu 10 salarii de bază minime brute pe ţară stabilite pentru anul în care victima, care se află într-o situaţie financiară precară, a solicitat avansul pentru prejudiciile suferite.