El a declarat presei că a discutat această chestiune în cadrul Comisiei interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova şi România. ‘Nu vreau să intru în disputele stârnite de acest proiect. Responsabilitatea este să-l ducem până la capăt şi cel puţin până acum nu avem niciun motiv să ne îndoim că programul pe care l-am asumat – anume încheierea lucrărilor în plan liniar până la sfârşitul acestui an nu se vor îndeplini’, a declarat ministrul român al economiei.

De asemenea, omologul său de la Chişinău, Valeriu Lazăr, a împărtăşit opinia lui Vosganian, precizând că respectivele conducte urmează să ajungă în curând pe şantier. ‘Agenda presupune că în decembrie este finalizată partea liniară ce reprezintă montarea ţevilor. Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a scutit aceste furnizări de ţevi de TVA. Practic a fost realizată ultima procedură de ordin normativ-administrativ, pentru că în zilele următoare vor veni aceste ţevi’, a declarat Lazăr.

Lucrările de construcţie la gazoductul Iaşi – Ungheni, care va interconecta România şi Republica Moldova, au fost inaugurate la 27 august în partea stângă a Prutului, în prezenţa premierilor Victor Ponta şi Iurie Leancă şi a comisarului european pentru energie, Günther Oettinger.

Conducta de gaz va avea o lungime totală de 43,2 kilometri (dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României) şi un diametru de 508 centimetri şi va fi îngropată la o adâncime de 1,8-2,2 metri. Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decât consumul anual de gaze al Republicii Moldova.

Însă, pentru ca această conductă să poată fi utilizată la capacitate maximă, Republica Moldova va trebui să construiască o magistrală Ungheni-Străşeni, care va permite alimentarea cu gaz de la conducta Iaşi-Ungheni şi asigurarea consumului anual de gaze. Pentru aceasta sunt necesare investiţii de cel puţin 60 de milioane de euro, iar autorităţile de la Chişinău au declarat că acest proiect ar putea fi realizat în decurs de 4-5 ani.

Chişinăul speră că România va putea să-i livreze Republicii Moldova gaz la un preţ mai mic decât cel importat din Rusia, al cărui preţ este de aproximativ 400 de dolari pentru mia de metri cubi.

SURSA: Agerpres