Activist în exil din 2015, Vladimir Oseşkin își face inamici puternici la Moscova și nu vrea să-și imagineze ce îl așteaptă, dacă ar fi prins de agenții Kremlinului.

„Nici nu m-ar aresta. M-ar duce imediat la o groapă de lângă Moscova și m-ar dizolva în acid”, a afirmat acesta.

Oseşkin a devenit apărătorul unui număr mare de oficiali ruși la nivel înalt care au dezertat în Occident din cauza războiului președintelui Vladimir Putin din Ucraina. El spune că printre ei se numără foști generali și agenți de informații.

Înainte de războiul din Ucraina, Oseşkin, în vârstă de 41 de ani, a devenit celebru atunci când site-ul său web gulagu.net a postat videoclipuri cu torturi înfiorătoare, inclusiv abuz sexual, în închisorile rusești.

De la începutul invaziei ruse, el s-a concentrat pe a ajuta soldați ruși să fugă în Occident, astfel încât să își poată prezenta mărturiile pentru viitoarele investigații privind crimele de război ucrainene și internaționale, inclusiv împotriva Grupului Wagner de mercenari ruși.

Ultimul soldat care a scăpat din Rusia cu ajutorul lui Oseşkin

Luna trecută, Konstantin Iefremov, un locotenent rus, a devenit cel mai recent soldat care a scăpat din Rusia cu ajutorul lui Oseşkin. După ce a dezertat din armată în iunie, a spus Iefremov, ofițerii superiori l-au numit „trădător” și l-au amenințat cu închisoarea. Acum, aflat în siguranță în Mexic, unde solicită azil politic în Statele Unite, el a vorbit despre torturarea brutală a prizonierilor de război ucraineni de către trupele ruse.

Deși a refuzat să dezvăluie exact cum a scăpat din Rusia, invocând necesitatea păstrării secretului, Iefremov a declarat pentru „The Times”: „Dacă nu ar fi fost Vladimir Oseşkin, nu aș fi putut să părăsesc țara și să spun adevărul despre ceea ce am văzut în Ucraina”.

De asemenea, Oseşkin a ajutat la scoaterea lui Nikita Șibrin, un soldat rus a cărui unitate era staționată în Bucea, unde trupele lui Putin au ucis și violat civili; a lui Pavel Filatiev, parașutist, și a lui Andrei Medvedev, un fost comandant al Wagner, o organizație privată ai cărei luptători au fost acuzați de încălcări ale drepturilor omului în Siria, Ucraina și părți din Africa.

Avertismentul lansat de Medvedev

Pe când era încă în Rusia, Medvedev i-a spus lui Oseşkin într-un interviu online că a asistat la execuțiile a zece luptători Wagner care au dezertat sau au refuzat ordine. El a mai susținut că mercenarii Wagner au ucis militari ucraineni captivi. A fost primul membru Wagner care a vorbit deschis despre război, scrie La Razon.

Dezvăluirile lui Medvedev, care au fost vizionate de peste un milion de ori pe YouTube, au dat o lovitură grea eforturilor grupului Wagner de a recruta condamnați ruși pentru Bahmut, a spus Oseşkin. Evgheni Prigojin, liderul Wagner legat de Kremlin, cunoscut drept bucătarul lui Putin, a sporit rândurile grupului cu zeci de mii de deținuți, inclusiv criminali condamnați, oferindu-le libertatea în schimbul a șase luni pe front.

„El a distrus mitul că Wagner este o organizație minunată care plătește salarii mari și în care toată lumea încearcă să intre”, m-a asigurat Oseşkin într-un hotel din centrul orașului Oslo. „În două sau trei zile, toți prizonierii au știut despre videoclip. Au început să-și dea seama de adevăr. Din păcate, propaganda i-a învățat pe ruși să-i urască pe ucraineni. Dar când oamenii au aflat că rușii ucideau ruși care au refuzat să lupte în Ucraina, a avut un efect mare”, a adăugat el.

După săptămâni în care a încercat să plece din Rusia, Medvedev a spus că a fugit cu disperare spre granița cu Norvegia, evitând gloanțele trase de grănicerii ruși care îl urmăreau. Miza era mare. Anul trecut, Evgheni Nuzhin, un luptător din unitatea lui Medvedev care a dezertat și a vorbit împotriva războiului, a fost bătut până la moarte cu un baros de un presupus agent Wagner. Un videoclip cu asasinarea lui a fost postat pe canalele Telegram pro-Kremlin. Prigojin a spus că Nuzhin a murit ca „un câine”.

Lista celor care vor să fugă de sub comanda lui Vladimir Putin

Oseşkin nu a vrut să-i identifice pe ceilalți ruși pe care i-a ajutat să părăsească Rusia din motive de securitate. Cu toate acestea, a spus că printre ei se numără un general pensionar de trei stele și un funcționar de la serviciul unei închisori. Ambii dețineau informații despre crimele de război pe care erau dispuși să le împărtășească anchetatorilor internaționali și ucraineni, a subliniat el. Un document al poliției naționale ucrainene, văzut de „The Times”, menționa „date importante” pe care Oseşkin le-a furnizat despre atrocitățile comise de forțele lui Putin.

Disidentul rus are motive întemeiate să fie îngrijorat pentru integritatea sa. La scurt timp după ce au fost publicate videoclipurile cu torturi, Rusia l-a adăugat pe lista de urmăriți. În septembrie, a supraviețuit unei tentative de asasinat asupra casei familiei sale din sudul Franței. Fusese informat că un asasin legat de Kremlin fusese trimis să-l omoare. Când a văzut punctul roșu al unui lunetist, el, soția sa și copiii lor au căzut la pământ. Au reușit să supraviețuiască.

Totuşi, el se teme că este doar o chestiune de timp până când asasinii de la Kremlin îl vor prinde: „Sunt o țintă. Poate că nu mai am mult de trăit. Așa că vreau să fac tot ce pot chiar acum. Aceasta este într-adevăr o misiune sinucigașă”, a punctat Oseşkin.