În cadrul emisiunii „Soloviev Live”, realizatorul rus Serghei Mardan a generat controverse după ce a sugerat că cetățenii din Rusia care nu au copii și nu suferă de afecțiuni medicale ar trebui să fie privați de dreptul la pensie.
Declarațiile cu privire la pensie au fost criticate imediat
Mardan a precizat ulterior că declarația sa a avut un ton ironic și a fost menită să atragă atenția asupra scăderii natalității din Rusia, accentuată de adoptarea unui stil de viață „childfree”, în care indivizii aleg în mod conștient să nu aibă copii.
„Singurul lucru pe care îl tot repet la emisiunea «Soloviev Live» este: să anulăm pensiile. Dacă ai născut copii și i-ai crescut, vei avea ce mânca la bătrânețe. Dacă nu, vei muri”, a afirmat Mardan în cadrul emisiunii sale, conform Verstka.
Autoritățile ruse au intensificat în ultimii ani campaniile de promovare a valorilor tradiționale, în special după declanșarea conflictului din Ucraina. Aceste valori includ susținerea natalității, promovarea relațiilor sexuale exclusiv în cadrul căsătoriei și restricționarea accesului la avort.

Deputata Nina Ostanina a criticat declarațiile lui Mardan
Începând cu decembrie anul trecut, promovarea stilului de viață „childfree” a devenit ilegală în Rusia, fiind considerată propagandă. Cei care distribuie astfel de conținut pot fi sancționați cu amenzi de până la 400.000 de ruble în cazul persoanelor fizice și până la cinci milioane de ruble în cazul organizațiilor.
Reacțiile din sfera politică rusă nu au întârziat să apară. Deputata Nina Ostanina a criticat declarațiile lui Mardan, considerându-le incompatibile cu Constituția Federației Ruse. De asemenea, deputata Svetlana Bessarab a subliniat că lipsa copiilor poate avea cauze obiective, iar dreptul la pensie trebuie corelat cu vechimea în muncă, nu cu numărul de copii. Ea a declarat că nu există planuri oficiale pentru eliminarea pensiilor acordate cetățenilor ruși.
Autoritățile au decis implementarea unei alocații fiscale pentru familiile cu cel puțin doi copii
Publicația „Verstka” a relatat că Duma de Stat a analizat în trecut posibilitatea reintroducerii unei taxe pe lipsa de copii, similară cu cea aplicată în perioada sovietică. Propunerea includea un impozit suplimentar de 3% pe venit și o taxă de 5% pe moșteniri pentru persoanele fără copii. Totuși, această inițiativă a fost amânată.
În schimb, autoritățile au decis implementarea unei alocații fiscale pentru familiile cu cel puțin doi copii, măsură ce urmează să fie aplicată începând cu anul 2026.