NATO suplimentează numărul de nave de război și avioane de luptă! Trupe suplimentare vor fi trimise și în România

Pe măsură ce Rusia își continuă consolidarea militară în jurul Ucrainei, NATO trimite nave și avioane de luptă suplimentare în Europa de Est, consolidând astfel apărarea Aliaților, arată informațiile publicate pe nato.int

„În ultimele zile, o serie de Aliați au făcut anunțuri cu privire la implementările curente sau viitoare. Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică și urmează să desfășoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania în sprijinul misiunii de poliție aeriană de lungă durată a NATO în regiune.

Spania trimite nave pentru a se alătura forțelor navale NATO și ia în considerare trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria. Franța și-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe în România sub comanda NATO. Țările de Jos trimit două avioane de luptă F-35 în Bulgaria, din aprilie, pentru a sprijini activitățile de poliție aeriană ale NATO în regiune și vor pune o navă și unități terestre în așteptare pentru Forța de răspuns a NATO. Statele Unite au precizat, de asemenea, că se gândesc să-și sporească prezența militară în partea de est a Alianței”, este scris în postarea realizată pe site-ul Alianței.

Secretarul general al NATO salută inițiativa

De asemenea, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a reacționat la decizia respectivă și a spus că „NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja și a-i apăra pe toți Aliații”.

„Salut faptul că aliații contribuie cu forțe suplimentare. NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja și a-i apăra pe toți Aliații, inclusiv prin consolidarea părții de est a Alianței. Vom răspunde întotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate, inclusiv prin consolidarea apărării noastre colective”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ce spune Vasile Dîncu despre tensiunile dintre Rusia și NATO?

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a vorbit anterior despre tensiunile dintre Rusia și NATO. Acesta a explicat că „în acest moment, nu ne aşteptăm la un război cald” la graniţa Rusiei cu Ucraina.

„Există şanse, după eşecul negocierilor de la Geneva, nu putem să minimalizăm şansele unui conflict armat în zona graniţei Ucrainei. Asta nu înseamnă că România va fi implicată în acest război, e clar că nu va fi niciun fel de implicare, oamenii pot să stea liniştiţi din acest punct de vedere. Însă, atunci cînd în apropierea ta se întîmplă ceva, trebuie să intri într-o stare, dacă nu de alarmă, măcar de veghe”, a declarat Vasile Dîncu la Digi24.