Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a vorbi, în cadrul emisiunii „În faţa ta”, de la Digi 24, despre tensiunile dintre Rusia și NATO. Acesta a explicat că „în acest moment, nu ne aşteptăm la un război cald” la graniţa Rusiei cu Ucraina.

Mai mult, România nu va intra în niciun conflict militar pentru moment. Totuși, Dîncu consideră că România trebuie să fie, totuşi, pregătită pentru consecinţele unui posibil război în această regiune.

Vasile Dîncu, un nou anunț privind tensiunile dintre Rusia și Ucraina

„Există şanse, după eşecul negocierilor de la Geneva, nu putem să minimalizăm şansele unui conflict armat în zona graniţei Ucrainei. Asta nu înseamnă că România va fi implicată în acest război, e clar că nu va fi niciun fel de implicare, oamenii pot să stea liniştiţi din acest punct de vedere.

Însă, atunci cînd în apropierea ta se întîmplă ceva, trebuie să intri într-o stare, dacă nu de alarmă, măcar de veghe”, a declarat Vasile Dîncu la Digi24.

România nu intră în război

Ministrul a mai spus că România nu va intra în niciun război în acest moment, însă trebuie să fie pregătită pentru consecinţele unui posibil conflict armat la graniţa Ucrainei cu Rusia. Mai mult, este luată în calcul o invazie a Rusiei în regiunile Doneţk şi Luhansk din Ucraina.

„Nu putem să spunem cu siguranţă dacă va fi război acolo, în Ucraina, pentru că ar fi foarte mari costurile pentru Rusia dacă ar face acest lucru”, a mai explicat Vasile Dîncu.

Acesta a mai atras atenția că NATO nu poate interveni militar în Ucraina, asta în condiţiile în care această ţară nu este membră a Alianţei Nord-Atlantice (NATO).

„Din perspectiva asta, noi, România şi NATO nu vom intra în război de tip militar. Sigur că războiul economic, războiul de alte facturi, blocajul economic poate va exista dacă va fi un conflict, dar în acest moment la un război cald, ca să spunem aşa, nu ne aşteptăm”, a spus ministrul român al Apărării.

În acelaşi timp, Dîncu spune că autorităţile române iau în calcul inclusiv eventualitatea confruntării cu un val de refugiaţi ucraineni, în cazul izbucnirii unui război în zonă.

„Dacă ne uităm la toate tipurile de conflict de tip militar, migraţii masive din calea războiului se pot produce şi ne aşteptăm şi noi la acest lucru, evident, chiar dacă la prima vedere unii au senzaţia că noi nu ne pregătim pentru posibile efecte secundare ale unui război. Noi ne pregătim pentru asta. Suntem pregătiţi, în acest moment, pentru o posibilă asistenţă pentru migranţi din această perioadă. Este o datorie umanitară”, a mai transmis Dîncu.