România se confruntă cu o criză acută a forței de muncă. Cine lucrează, de fapt, pe șantierele din țară

Ministrul Dan Vîlceanu spune că forța de muncă este o problemă în România și că s-a ajuns la un contingent de 100 de mii de oameni care vin să lucreze la noi în țară din afara blocului comunitar, a declarat acesta vineri seara, la Digi 24.

„Forţa de muncă este o problemă în România, gândiţi-vă că am ajuns la un contingent de 100.000 de oameni care vin să lucreze în România din afara Uniunii Europene din toate ţările pe care le putem găsi cu forţă de muncă mai ieftină decât cea din România şi care vor să vină în România pentru că nu vin tocmai în cea mai dezvoltată ţară din Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Dan Vîlceanu.

Principala cauză care a dus la criza forței de muncă

Ministrul Fondurilor Europene mai spune că principala cauză a lipsei forței de muncă o reprezintă plecarea românilor în statele mai dezvoltate, în timp ce piața muncii din România rămâne descoperită.

„Din punctul ăsta de vedere avem o problemă. Să ştiţi că în şantierele româneşti lucrează indieni nepalezi şi aşa mai departe, pentru că nu mai găseşti practic forţă de muncă cu care să lucrezi anumite, sau să faci anumite investiţii care erau absolut normale altădată”, a mai afirmat Dan Vîlceanu.

Nu se mai apela la un specialist

De asemenea, el a mai spus că nu se va mai apela doar al un singur om din zona de expertiză a fondurilor europene, ci se va merge mai mult pe externalizarea anumitor activități.

„În loc să angajez un om şi să cheltui bani cu mai mulţi oameni care să facă o activitate, preferi să iei o companie, pentru o perioadă de timp, care să îţi facă o anumită parte dintr-un proiect şi atunci ai garanţia că ai şi forţa de muncă calificată şi eşti şi eficient în cheltuirea banilor publici”, a mai declarat Dan Vîlceanu, precizând că se referă la consultanţă, experţi, evaluatori pentru proiecte.