Într-un răstimp în care Toyota şi BMW raportează un declin al vânzărilor pe piaţa chineză, grupul german Volkswagen (VW) anunţă extinderea capacităţilor sale de producţie din ţara cu cea mai mare piaţă din lume, transmite site-ul autonews.com. VW a început construirea unei noi fabrici de asamblare în estul Chinei, în portul Qingdao, costul lucrărilor fiind estimat la 1.400 miliarde de yuani (226 milioane de dolari). Producţia va începe în iulie 2017 şi vor fi produse anual 300.000 vehicule, majoritatea SUV-uri şi sedan-uri aparţinând brandului Volkswagen.

Fabrica din Qingdao va fi operată de FAW-Volkswagen Automobile, o societate mixtă între grupul chinez FAW şi VW. Va fi a cincea fabrică a FAW-VW, după cele două din oraşul Changchun, una în Chengdu şi una în Foshan. Mai mult, VW a înfiinţat şi o societate mixtă cu grupul chinez SAIC Motor Corp, care deţine cinci fabrici de asamblare pe teritoriul Chinei.

În iunie, vânzările grupului VW pe piaţa chineză au scăzut cu aproape 17%, la 250.000 vehicule, din cauza încetinirii economiei. În primul semestru din acest an livrările VW pe cea mai mare piaţă auto din lume au înregistrat un declin de 4%, la 1,74 milioane de unităţi, prima scădere semestrială din China înregistrată în ultimii zece ani. Ultima dată când livrările Volkswagen pe piaţa din China au scăzut a fost în 2005, când vânzările pe primele şase luni au scăzut cu 14%.

Vânzările de autovehicule au încetinit acest an pe piaţa din China, după ce ritmul creşterii economice s-a diminuat, iar volatilitatea de pe piaţa bursieră a condus la redirecţionarea fondurilor dinspre achiziţiile de autovehicule. Din cauza încetinirii vânzărilor pe piaţa din China, Audi, divizia de automobile de lux a Volkswagen, a decis să-şi revizuiască ţinta de vânzări pentru acest an şi, de asemenea, să ofere reduceri de preţuri şi asistenţă financiară pentru distribuitori. Piaţa din China este responsabilă pentru 30% din vânzările totale de automobile Audi.

Volkswagen (VW) a devansat la limită firma niponă Toyota Motor Corp în primele şase luni ale anului, devenind cel mai mare producător auto mondial după livrări. În primul semestru din 2015, Volkswagen a vândut 5,04 milioane de vehicule, iar Toyota – 5,02 milioane unităţi. Livrările au scăzut cu 1,5% în cazul Toyota şi cu 0,5% la Volkswagen. Grupul german şi-a majorat vânzările în Europa Occidentală cu peste 6%, compensând astfel încetinirea din China, cea mai mare piaţă a sa. Livrările Toyota în Europa au urcat cu 5,7 în primul semestru din acest an.

Obiectivul strategic al celor de la Wolkswagen este ca până în 2018 să devină cel mai mare producător auto din lume. Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania. Pentru a-şi îndeplini acest obiectiv, VW va trebui să facă faţă declinului din China, cea mai mare piaţă auto din lume, şi a concurenţei venite din partea modelelor ieftine ale brandurilor chineze.

Sursa: AGERPRES