Vodafone şi Orange vor face o plată în avans pentru instalaţiile individuale şi le vor utiliza pentru o perioadă de 20 de ani, urmând ca Autoritatea de reglementare din domeniul comunicaţiilor din Spania (CMT) să fixeze preţurile. Cele trei companii nu au oferit alte detalii în legătură cu plăţile.

Acordul este unul reciproc pentru cele trei firme, chiar dacă având în vedere că reţeaua de fibră optică a Telefonica acoperă peste două milioane de gospodării tranzacţia este mai atractivă pentru Vodafone şi Orange. În schimb, cei doi operatori vor împărţi cu Telefonica reţelele lor în regiunile unde operatorul spaniol nu are acoperire.

În luna martie a acestui an, Orange şi Vodafone au anunţat că îşi vor uni eforturile pentru a dezvolta în comun o reţea de fibră optică care să permită conectare la Internet de mare viteză. Cele două companii au de gând să investească un miliard de euro pentru a construi o reţea de fibră optică care să acopere şase milioane de locuinţe.

Operatorii de telefonie se confruntă cu o situaţie dificilă în Spania, ţară unde rata şomajului a ajuns la 27% din populaţia activă iar competiţia pe piaţa de telefonie s-a intensificat pe fondul reducerii preţurilor. În acest climat concurenţial pachetele care combină serviciile de telefonie fixă, mobilă, internet şi televiziune au devenit foarte populare, chiar dacă ceilalţi operatori nu pot să concureze cu oferta Telefonica.

Potrivit CMT, la finele lui 2012 doar 252.388 din cele aproximativ nouă milioane de conexiuni rezidenţiale la Internet din Spania erau via fibră optică.
Sursa: AGERPRES