"Până acum, Vodafone a investit 1,1 milioane de euro pentru dotarea SMURD cu echipamente medicale, maşini speciale, dar şi cu servicii de voce şi date. Speram ca şi alte companii să se implice în ‘Parteneriatul pentru viaţă’ la fel cum o face Vodafone", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Inaki Berroeta, CEO al Vodafone România.

Potrivit doctorului Raed Arafat, iniţiatorul serviciului de urgenţă SMURD, dotarea echipelor de intervenţie cu echipamente video reprezintă un pas înainte în telemedicină pentru că este posibilă transmiterea în timp real a imaginii pacientului ceea ce permite luarea unor decizii foarte rapid.

"Cu această soluţie, pe lângă transmisia de date, pe care o aveam deja implementată cu datele medicale ale pacientului, acum avem şi imaginea video care ne ajută la o gestionare mult mai bună a resurselor medicale şi implicit la salvarea de vieţi", a declarat Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Potrivit lui, soluţia care va fi pusă în aplicare reprezintă un pas înainte în telemedicină pentru că este transmisă în timp real imaginea pacientului şi pot fi luate deciziile foarte rapid. Practic, echipamentul video va fi fixat pe paramedic, iar la dispecerat se poate vedea exact ce se întâmplă la faţa locului.

Raed Arafat a mai precizat că soluţia video cu care vor fi dotate cele 100 de ambulanţe SMURD din Bucureşti, dar şi alte 26 de judeţe este unicat, deoarece este extinsă la nivel naţional, faţă de alte ţări unde există o astfel de soluţie, dar numai pe anumite zone locale.  El speră ca până la sfârşitul anului, toate maşinile de prim ajutor, circa 250-280, să fie dotate cu astfel de echipamente. Un singur echipament video, inclusiv transmisiile de date, costă în jur de 4.000 de euro.
Prin programul "Parteneriat pentru viaţă", Vodafone sprijină serviciile de urgenţă pentru salvarea de vieţi omeneşti, în situaţii de urgenţă. Parteneriatul cu SMURD a început in 2005, odată cu dezvoltarea soluţiei de telemedicină, pentru început în judeţul Mureş, extinsă apoi în şase judeţe. Până acum, soluţia de telemedicină a fost instalată în 35.000 de intervenţii anual.
Noua soluţie este posibilă în urma lansării serviciilor 3G UMTS în bandă de 900 de MHz şi va facilita diagnosticarea pacienţilor utilizând serviciile de date mobile de mare viteză ale Vodafone disponibile în toată ţara, inclusiv în zonele izolate.