Mai precis, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a explicat că Vladimir Putin va participa prin videoconferință la summitul BRICS, care va reuni reprezentanţii Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei şi Africii de Sud.

Vladimir Putin va participa la summitul BRICS

„Va fi o participare deplină”, a declarat Dmitri Peskov, conform Interfax.

De asemenea, oficialul din Rusia a confirmat că ministrul de externe Serghei Lavrov se va deplasa la Johannesburg pentru a participa în persoană la summitul BRICS.

Amintim că Africa de Sud s-a aflat sub presiune pentru a pune în executare mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională pe numele preşedintelui rus pentru presupuse crime de război în Ucraina.

Anterior în cursul zilei de miercuri, biroul preşedintelui sud-african Cyril Ramaphosa a anunţat că Putin nu va fi prezent la summit în persoană, precizând că decizia a fost luată de comun acord.

Nouriel Roubini a spus că BRICS nu va putea crea o nouă ordine mondială

Țările BRICS cuprind 40% din populația lumii, ceea ce reprezintă peste 3,1 miliarde de oameni. În BRICS coexistă țări cu diferite grade de dezvoltare și strategii diferite.

În afară de India, fiecare membru înregistrează o creștere mediocră, a declarat anterior economistul Nouriel Roubini, conform Businessinsider.

„Ideea că BRICS va prelua lumea s-a dovedit a fi incorectă”, a adăugat Roubini. În timp ce Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud încearcă să provoace Occidentul pe scena globală, nu vă așteptați să creeze o nouă ordine mondială, a declarat recent economistul care a anticipat criza din 2008.

Așa-numitele țări BRICS au fost intens promovate, dar au sisteme politice și economii disparate, a declarat el într-un interviu recent pe YouTube.

„Ideea că BRICS va prelua lumea s-a dovedit a fi incorectă”, a spus Roubini.

Potrivit economistului american, cu excepția Indiei, fiecare stat membru se confruntă acum cu o creștere mediocră. Asta pentru că economia Rusiei este din ce în ce mai împovărată de războiul din Ucraina, în timp ce redeschiderea post-pandemie a Chinei a dus la o activitate economică dezamăgitoare.

El a mai subliniat că BRICS este compus din trei democrații și două autocrații, structuri guvernamentale care nu se combină deloc între ele. Între timp, China și India sunt implicate, de ani buni, într-o dispută la frontieră.

„Acest BRICS este un ghiveci, care cuprinde țări foarte diferite din punct de vedere economic, social, politic și geopolitic”, a spus Roubini. „Și doar una dintre ele crește foarte puternic acum, India. Celelalte au o creștere mediocră”, a completat Roubini.