Președintele Vladimir Putin creează condițiile pentru un război de cucerire îndelungat în Ucraina!

În timpul unei întâlniri cu Consiliul prezidențial rus pentru dezvoltarea societății civile și a drepturilor omului (HRC), Putin a remarcat că „operațiunea specială” din Ucraina poate fi un „proces îndelungat” și că dobândirea de noi teritorii este un rezultat semnificativ al acestui proces pentru Rusia, a transmis Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

Vladimir Putin s-a comparat cu Petru cel Mare

Vladimir Putin s-a comparat în mod favorabil cu țarul rus Petru cel Mare, menționând că Rusia controlează acum Marea Azov, pentru care a luptat și Petru cel Mare.

Această invocare a istoriei imperiale rusești încadrează în mod explicit obiectivele actuale ale lui Putin în Ucraina ca fiind în mod deschis imperialiste și încă maximaliste. Putin condiționează publicul intern rusesc să se aștepte la un război prelungit și măcinat în Ucraina, care continuă să urmărească cucerirea de teritoriu ucrainean suplimentar.

Spațiul informațional rusesc a răspuns pozitiv la afirmațiile lui Putin și a stabilit condiții suplimentare pentru prelungirea războiului, un blogger pe teme de război comparând Ucraina cu Siria și observând că forțele rusești nu au început să înregistreze victorii semnificative pe câmpul de luptă decât după ani de zile de la începerea operațiunii.

ISW a observat anterior că Kremlinul a stabilit condițiile informaționale pentru prelungirea războiului din Ucraina încă din vară, ca urmare a eșecurilor lamentabile ale forțelor rusești de a-și asigura și păstra obiectivele primare. Această condiționare informațională este în mod fundamental incompatibilă cu orice discuții privind o încetare a focului sau negocieri.

Putin nu pare dispus să riște să piardă impulsul intern prin oprirea operațiunilor sale ofensive, chiar și pentru scurt timp, cu atât mai puțin să urmărească o rampă de ieșire din cursă care să nu-i permită atingerea obiectivelor sale complete, care, după cum arată tot mai clar, par să includă reconstituirea Imperiului Rus într-o formă sau alta.

Rusia nu va fi prima care va folosi armele nucleare

Putin a reiterat poziția formală a Rusiei privind utilizarea armelor nucleare într-o declarație în fața HRC din 7 decembrie, fără modificări notabile. Putin a afirmat că amenințarea unui război nuclear este în creștere, dar că Rusia nu va fi prima care va folosi arme nucleare.

Putin a adăugat, totuși, că dacă Rusia nu va fi prima care va iniția prima utilizare a armelor nucleare, nu va fi nici a doua care va face acest lucru, deoarece „posibilitățile de a folosi [o armă nucleară] în cazul unui atac nuclear pe teritoriul rusesc sunt foarte limitate.”

Putin a reiterat că doctrina nucleară rusă are ca premisă autoapărarea și a afirmat că orice utilizare nucleară rusă va fi una de represalii. Putin a subliniat, de asemenea, că Rusia nu este „nebună” și că este foarte conștientă de puterea armelor nucleare, dar că nu le va „brandui”.

Declarațiile lui Putin susțin evaluarea anterioară a ISW conform căreia, deși oficialii ruși se pot angaja în forme de sabotaj nuclear ca parte a unei operațiuni de informare menite să submineze sprijinul occidental pentru Ucraina, oficialii ruși nu au intenția de a le folosi efectiv pe câmpul de luptă,