Liderul de la Kremlin a afirmat că prevenirea proliferării armelor de distrugere în masă este ‘o problemă-cheie pe agenda mondială’, subliniind că respectarea de către Rusia a noului tratat START, care prevede reducerea arsenalelor nucleare americane şi ruse, este o dovadă a angajamentului Moscovei în ceea ce priveşte dezarmarea.

‘Rusia este deschisă unor noi iniţiative comune în acest domeniu’, a afirmat Putin, într-o scrisoare trimisă cu ocazia unei reuniuni a organizaţiei ‘Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear’ organizată la Hiroshima, în Japonia.

‘În acelaşi timp, realizarea lor este în mod clar posibilă numai pe bază de reciprocitate şi dacă toţi factorii care afectează securitatea internaţională şi stabilitatea strategică sunt luaţi în considerare’, a mai spus şeful statului rus.

Rusia consideră proiectul scutului american antirachetă din Europa drept o ameninţare la adresa securităţii sale şi solicită să fie asociată acestui sistem sau să primească garanţii că acest scut nu este îndreptat împotriva sa. NATO a refuzat însă categoric aceste propuneri din partea Moscovei, dorind să-şi păstreze capacitatea strategică de manevră
Sursa: Agerpres