Modul în care sunt stabilite obiectivele și războaiele lansate de comandantul- șef este urmat de consecințe devastatoare, iar greșelile lui Vladimir Putin sunt caracteristice erorilor comise de obicei de lideri autocrați, care ajung să creadă în propria propagandă.

Când Putin a lansat în Ucraina așa numita „operațiune militară specială”, Occidentul s-a temut că ar putea reuși. Observatorii occidentali au analizat în ultimii ani acumularea masivă de forțe a Rusiei la granița cu Ucraina. Iar când s-a declanșat invazia, strategii militari din SUA perorau despre implicațiile unei victorii ruse, care amenință să încorporeze Ucraina într-o Rusie Mare, revitalizată, scrie ForeignAffairs. 

Conform ForeignAffairs, Putin nu și-a testat presupunerile optimiste cu privire la ușurința cu care poate obține o victorie. Avea încredere deplină în forțele sale armate. Nu și-a dat seama nici că Ucraina reprezenta o provocare la o scară complet diferită față de operațiunile anterioare ale Rusiei din Cecenia, Georgia și Siria. În schimb, s-a bazat pe o structură de comandă rigidă și ierarhică, incapabilă să absoarbă și să se adapteze la informațiile de la sol și, cel mai important, care nu a permis forțelor ruse să răspundă rapid la schimbarea circumstanțelor.

După un șir neîntrerupt de decizii extrem de proaste, Putin părea că rămâne fără opțiuni

În ofensiva declanșată la jumătatea lunii aprilie, forțele ruse au înregistrat puține câștiguri, în timp ce contraatacurile ucrainene le-au anulat victorii obținute anterior. Peste toate aceste eșecuri, nava amiral a Rusiei la Marea Neagră, crucișătorul Moscova, a fost scufundată de un atac ucrainean.

Până pe 9 mai, la Moscova nu prea era nimic de sărbătorit. Nici măcar orașul Mariupol, pe care Rusia îl atacase fără milă la începutul războiului, nu a fost complet capturat decât o săptămână mai târziu. Au circulat zvonuri că Putin va folosi Ziua Victoriei pentru a anunța o mobilizare generală și a satisface astfel nevoia de forță de muncă a armatei. Dar asta nu s-a întâmplat.

De ce va depinde faza următoare a războiului

După un șir neîntrerupt de decizii de comandă extrem de proaste, Putin părea că rămâne fără opțiuni. Mulți observatori au apreciat că Rusia a rămas blocată într-un război pe care nu poate și nici nu îndrăznește să-l piardă. Guvernele occidentale și înalți oficiali NATO au început să vorbească despre un conflict care ar putea continua luni și, eventual, ani.

Totul va depinde de capacitatea comandanților ruși de a continua lupta cu forțe militare epuizate, cu moralul la pământ și, de asemenea, de capacitatea Ucrainei de a trece de la o strategie defensivă la una ofensivă.

Războiul real este determinat de factori calitativi și umani

Analiștii și planificatorii militari vor studia, cu siguranță, războiul din Ucraina ca un exemplu al limitelor puterii militare, căutând explicații. Vor dori să afle de ce una dintre cele mai puternice și mai mari forțe armate din lume, cu o forță aeriană și o flotă redutabile, cu echipamente noi și cu experiență de luptă, s-a împotmolit atât de rău în Ucraina. Înainte de invazie, când armata Rusiei era comparată cu forțele de apărare mai mici și mai puțin dotate ale Ucrainei, puțini ar fi pariat că Rusia nu va câștiga.

Dar războiul real este determinat de factori calitativi și umani, iar ucrainenii au avut, în mod clar, tactici mai eificiente, aplicate strălucit de structuri de comandă, de la cel mai înalt nivel politic, până la comandanții din teren.

Este încă posibil ca armata Rusiei să mai salveze ceva din acest dezastru

De asemenea sub îndrumarea Occidentului, armata ucraineană a dezvoltat un tip de corp de subofițeri care poate asigura îndeplinirea cerințelor de bază ale unei armate aflate în mișcare, de la întreținerea echipamentului, până la pregătirea efectivă pentru luptă.

Mulți dintre cei care luptă în Ucraina sunt veterani cu experiență și știu tot ce trebuia făcut. Aceste elemente au lipsit din tabăra rusă din cauza modului în care Putin și-a lansat războiul, pretinzând că soldații ruși vor fi primiți ca niște eliberatori. Dar cu cât lupta este mai zadarnică, cu atât moralul oamenilor este mai scăzut și disciplina soldaților lasă de dorit.

Este încă posibil ca armata Rusiei să mai salveze ceva din acest dezastru. Sau președintele Putin ar putea considera, la un moment dat, că e mai prudent să ceară o încetare a focului, astfel încât să poată profita de câștigurile obținute la începutul războiului și înainte ca o contraofensivă ucraineană să i le smulgă, deși asta ar însemna să-și recunoască eșecul.