În acest context, s-a spus că celebrul lider al Grupului Wagner, care își arogă o parte a victoriilor din Ucraina, urmărește puterea politică.

Unii sugerează chiar că râvnește la funcția de președinte, arată Euronews, analizând șansele lui Evgheni Prigojin de a prelua puterea.

„Prigojin este un personaj demn de dispreț”, a declarat pentru Euronews profesorul Mark Galeotti, analist al politicii ruse. „Este un om care s-a ridicat făcând tot ceea ce doresc Putin și Kremlinul, și, evident, făcându-și foarte bine treaba în acest proces”, adaugă el.

Chiar înainte de a-și trimite armata de mercenari în unele dintre cele mai grele bătălii de pe frontul Ucrainei, Prigojin a recunoscut că deține „o fermă de troli” care s-au amestecat în alegerile din SUA și că și-a folosit mercenarii pentru tot felul de afaceri dubioase pe continentul african.

Partid care va provoca fisuri în interiorul Kremlinului

Se pare că acum liderul Grupului Wagner țintește formarea unui partid politic în Rusia, despre care analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului avertizează că ar putea declanșa „fisuri adânci în interiorul Kremlinului”.

„Este clar că încearcă să se poziționeze astfel încât să joace un rol public în politica rusă”, a spus Mark Beissinger, profesor de politică la Universitatea Princeton. „Există o întrebare care planează din ce în ce mai mult în ceea ce privește politica rusă: ce se va întâmpla după Putin”, a explicat el.

„Putin nu e în pericol de a fi răsturnat de la putere”, a continuat expertul. „Dar și el îmbătrânește și, pe măsură ce dictatorii îmbătrânesc, cei care sunt foarte ambițioși încearcă să se poziționeze astfel încât să umple golul lăsat de moartea liderului.”

Prigojin nu are prieteni, nici aliați

Puterea politică a lui Evgheni Prigojin se bazează pe Grupul Wagner, nu pe alți ruși. ”Averea sa impresionantă a fost strânsă protejând regimurile africane slabe, în schimbul minelor lor de aur”, subliniază Beissinger, care se îndoiește că Prigojin ar avea curajul să-l înfrunte direct pe Putin. Sprijinindu-se pe succesele obținute în Ucraina, Prigojin a creat o adevărată furtună, în politica rusă.

El s-a luat la trântă, în declarații, cu guvernatorul Sankt-Petersburgului și a atacat liderii militari ai Rusiei, acuzându-i că au o strategie greșită. Mai mult, Prigojin a sfidat în mod deschis teza Kremlinului, conform căreia Rusia luptă împotriva naziștilor în Ucraina.

„Prigojin este un om care poate găsi modalități de funcționare a sistemului, dar întotdeauna, într-o oarecare măsură, undeva la marginea acelui sistem, la limitele a ceea ce este acceptabil și împingând aceste limite”, a spus Beissinger. „El nu se identifică cu elita oligarhică”, menționează el.

Tolerat pentru că este util

”Prigojin este tolerat pentru că îi este util lui Vladimir Putin”, a explicat Beissinger. „În timpul războiului  a oferit statului servicii pe care armata nu le poate oferi”, mai spune el. Pe cât de necruțători, pe atât de brutali, mercenarii Grupului Wagner au fost acuzați că s-au implicat în încălcarea drepturilor omului în întreaga lume, sprijinind regimuri nedemocratice.

„Totul s-ar putea destrăma cu ușurință destul de repede pentru el”, a spus Beissinger. „Dar s-ar putea, de asemenea, să folosească acest lucru pentru o mai mare influență, dacă ar crea alianțele potrivite”, consideră acesta.

Vendetta este hobby-ul lui

Analistul Galeotti este mult mai sceptic: „Nu văd semne ale unei ambiții politice”, a declarat el pentru Euronews. „Toată discuția asta că el ar putea fi următorul președinte sau ministru al Apărării este o aberație. Nu are nicio bază în realitate.”

„Cred, totuși, că nu e bine să-l ignori pe Prigojin. El este un antreprenor. Este un oportunist și un tip nemilos și face orice va fi necesar”, susține acesta. Compania Concord Catering a lui Progojin a câștigat contracte de miliarde de dolari pentru a hrăni elevii din Rusia și armata Rusiei și pentru a găzdui banchetele Kremlinului, despre care se spune că a fost locul unde a avut pentru prima dată acces la urechea lui Putin și unde ar fi primit porecla  de„bucătarul lui Putin”.

”Sunt tentat să spun că vendetele sunt hobby-ul lui principal”, subliniază expertul.

Ce se află în spatele zvonurilor?

Pe lângă o „furtună mediatică care se autoalimentează”, Galeotti consideră că una dintre principalele surse de speculații despre așa-zisele ambiții politice ale lui Prigojin este faptul că el este un tip foarte deschis.

Rivalii săi sunt „foarte fericiți” să încurajeze această idee de a crea o fisură între el și Putin, a adăugat el.