Ramzan Kadîrov s-a descris mereu drept un „infanterist” al președintelui Putin și nu și-a criticat niciodată, direct, patronul politic, căruia îi datorează puterea și averea. În schimb, a criticat vehement strategia războiului din Ucraina, atacându-i pe comandanții ruși. În ultimele luni, numele lui Kadîrov a fost vehiculat în speculațiile privind o potențială lovitură de stat în Rusia și posibilul succesor al președintelui Putin.

Site-ul ”Caucasian Knot” scria, la 3 septembrie, că Ramzan Kadîrov a declarat că „a rămas prea mult timp” lider al Ceceniei și că este dispus să demisioneze. Ulterior, liderul Ceceniei afirma că nu are dreptul să renunțe la funcție fără să întrebe poporul și pe președintele Rusiei.

În timpul unui interviu recent, liderul cecen a afirmat, însă, că are dreptul de a candida la alegerile prezidențiale din Rusia, ca orice cetățean al țării, dar nu va face niciodată asta, potrivit Caucasian Knot.

De ce nu vrea să candideze la președinția Rusiei

El și-a justificat refuzul de a candida pentru președinția Rusiei spunând că, practic, ar fi imposibil să conduci țara după un „om înțelept și puternic” precum Vladimir Putin. Ramzan Kadyîrov i-a urat președintelui rus să rămână în funcție cât mai mult timp și a promis că îl va ajuta în continuare, potrivit RIA „Novosti”.

Apel pentru „un mare jihad” împotriva Ucrainei

De la începutul războiului, Kadîrov a publicat sute de postări pe canalul său Telegram, mai toate despre Ucraina. Adesea, el a amplificat mesajele Kremlinului, descriind războiul ca pe o luptă împotriva „naziștilor” de la Kiev. Mai mult, el a făcut apel la populația musulmană a Rusiei să se alăture unui „mare jihad” împotriva ucrainenilor. Pe măsură ce războiul s-a blocat și pierderile rusești s-au acumulat, Kadîrov a început să-i critice pe cei care conduc „operațiunea militară specială”, niciodată pe Putin.

În martie, el a postat un mesaj, făcând apel direct la Putin: „Tovarășe președinte, tovarășe comandant suprem, ți-am spus de mai multe ori că sunt infanteristul tău. Sunt gata să-mi dau viața pentru tine. Dar nu suport să văd cum mor luptătorii noștri pentru ministerul apărării și alte structuri”.

Așa a condus Cecenia in ultimii ani

Kadîrov conduce Cecenia prin intermediul unei organizații paramilitare, care face parte din garda națională a Rusiei, dar acționează și ca miliția sa privată. Kadîrov și forțele sale de securitate au fost bănuiți de implicare într-o serie de asasinate din Rusia, inclusiv în uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia și a fostului premier rus, Boris Nemțov.