Politico scrie că o analiză mai profundă asupra naturii regimului autocratic pe care l-a construit Putin poate oferi răspunsul la două întrebări-cheie: :va rămâne Putin la putere? Și cum ar arăta o Rusie post-Putin? Politico arată de ce răsturnarea de la putere unui autocrat, așa cum este președintele rus, nu este deloc o operațiune simplă.

„Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere.” Cu aceste cuvinte, președintele Joe Biden a dezlănțuit un val de comentarii privind încercarea SUA de a face o schimbare de regim în Rusia.

Casa Albă a negat, iar observatorii au tratat comentariul lui Biden ca pe o gafă. Dar puțini au analizat esența remarcii lui Biden: Putin va rămâne la putere după acest război? Și cum va arăta Rusia post Putin?

De ce acest lucru ar putea fi riscant?

Politică susține că Rusia este o autocrație personalistă clasică – un singur individ, nu o organizație precum armata sau un partid politic, domină politica și deciziile la toate nivelurile. Liderii din autocrațiile personaliste concentrează puterea în propriile mâini și, indiferent de ceea ce ar spune legile acelui stat, ei nu au nicio limită.

Pentru a rămâne în funcție, aceștia trebuie să gestioneze cât mai bine două amenințări: o lovitură de stat a elitelor din cercul lor interior și o revoltă a maselor. Aceste amenințări rareori pot fi abordate în același timp.

Răsturnarea de la putere unui autocrat nu este ușoară

Răsturnarea de la putere unui autocrat nu este ușoară. Elitele individuale rareori pot da jos de la putere un dictator pe cont propriu, având nevoie pentru asta de un partid, o organizație de afaceri sau de o armată care să le sprijine și să se asigure că alții le vor urma exemplul. Recunoscând această amenințare, autocrații personaliști slăbesc organizațiile care permit elitelor să se unească împotriva lor.

Odată ce un conducător este capabil să creeze o autocrație personalistă prin eliminarea altor centre de putere, acestea sunt deosebit de greu de dislocat. Cercetările efectuate de Milan Svolik de la Universitatea Yale au arătat că, pe măsură ce autocrații personaliști rămân mai mult în funcție, cu atât sunt mai puține șanse să fie dați jos, fie printr-o lovitură de stat, fie printr-o revoltă.

Pentru moment, nu există semne că Putin va fi înlăturat prea curând. Puțini lideri ai elitei ruse și-au exprimat opoziția față de război, iar unii observatori cred că sancțiunile economice au unit și mai mult o elită rusă, care anterior avea puține în comun. Rușii de rând au acceptat oarecum noua realitate a Rusiei din acest război. Invazia Ucrainei nu a generat o euforie similară celei care a urmat anexării Crimeei, dar nici o mișcare puternică a maselor, care ar putea răsturna Kremlinul.

Există totuși câțiva factori care ar trebui să-i dea de gândit lui Putin. Sancțiunile și retragereea din țară a marilor corporații vor continua să afecteze economia Rusiei, să-i pedepsească pe cei bogați și să amenințe solvabilitatea guvernului. Sprijinul pentru guvernul rus a fost mult timp legat de performanța sa economică, iar guvernele care nu își pot plăti facturile riscă să se confrunte cu tulburări politice.

Pe măsură ce va trece timpul, invazia Ucrainei îi va complica lui Putin posibilitatea de a gestiona amenințarea unei lovituri de stat a elitelor și a unei revolte a maselor.

Pierderea unui război crește riscul ca un conducător autocrat să fie înlăturat de la putere

În plus, războaiele duse de regimurile autocratice și care dau greș aduc de obicei cu ele schimbări politice. Războiul dezastruos al guvernului argentinian asupra Insulelor Falkland/Malvine este un prim exemplu. Studiile transnaționale afirmă că pierderea unui război crește riscul ca un conducător autocrat să fie înlăturat de la putere.

Nimeni nu poate spun când un lider autocrat personalist își va pierde puterea. Deoarece elitele și masele nu dau semne de răzvrătire față de regim, de multe ori alungarea de la putere a unui lider autocrat este o surpriză. Autocrații își pierd adesea mandatul în același mod în care Hemingway spunea că cineva dă faliment: „treptat, apoi brusc”.

Tranzițiile pot fi mai violente și pot avea ca rezultat venirea la putere a unei alte autocrații personaliste

Având în vedere aceste incertitudini, ce ar putea urma în Rusia dacă Putin este alungat de la putere?

Din păcate, regimurile personaliste plantează semințele autocrației în succesorii lor. Liderii altor tipuri de autocrații, cum ar fi autocrațiile militare și cele cu un singur partid, se pot retrage în cazarmă sau la partid dacă sunt înlăturați de la putere.

Dar liderii din autocrațiile personaliste nu beneficiază de o plasă de siguranță. De aceea, în autocrațiile personaliste, tranzițiile pot fi mai violente, se termină rău pentru conducător și pot avea ca rezultat venirea la putere a unei alte autocrații personaliste.

O schimbare politică reală în Rusia va însemna mai mult decât înlăturarea lui Putin

Statutul de mare putere al Rusiei poate spori probabilitatea ca Rusia post-Putin să rămână autocratică. Autocrații personaliști promit adesea că vor crește puterea țării pe scena globală. Rusia poate sorbi mult mai mult din această cupă a dezamăgirii naționaliste, decât alte țări cu o acoperire globală mai mică.

Perspectivele pentru o Rusie post-Putin nu sunt însă deloc sumbre. Rusia este o autocrație personalistă, dar și una relativ bogată, ceea ce sugerează că perspectivele sale de stabilitate și guvernare mai deschisă ar putea fi mai bune.

De asemenea, gradul înalt de educație al Rusiei reprezintă o bilă albă pentru o mai mare deschidere politică; Rusia este mai bine educată decât oricare dintre democrațiile din America Latină. În plus, populația relativ omogenă a Rusiei, aproximativ 80% din populație este de etnie rusă, sugerează că țara ar putea evita conflictele etnice sau religioase care au afectat unele state după căderea unui guvern autocratic.

În plus, este relevant și cine ar putea să-i urmeze lui Putin. Obsesia lui Putin pentru Ucraina nu pare să fie împărtășită pe scară largă în rândul elitei ruse care face politica externă. Cu siguranță, membrii cabinetului de război al lui Putin sunt anti-occidentali, dar, spre deosebire de el, aceștia nu consideră ucrainenii și rușii un singur popor.

În acest caz, politica față de Ucraina ar putea fi diferită, cu un lider diferit, chiar dacă succesorul provine din cercul interior. Un lider care vine din afara cercului interior ar putea oferi perspective mai bune pentru o mai mare deschidere politică.

O Rusie fără Putin, care rămâne o autocrație personalistă, îi poate dezamăgi pe cei care speră într-o Rusie mai puțin coruptă, mai puțin represivă și care-și respectă vecinii. De aceea, o schimbare politică reală în Rusia va însemna mai mult decât înlăturarea lui Putin, conchide Politico.