Averea pe care Vladimir Putin o deține în Europa va fi înghețată, după decizia liderilor Uniunii de blocare a afacerilor Rusiei pe continent. Măsura îl vizează și pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Cei doi vor avea însă permisiunea de a călători în UE, tocmai din dorința de menține deschise canalele diplomatice. Hotărârea europenilor de a îi îngheța activele europene liderului de la Kremlin redeschide discuția despre averea lui Vladimir Putin.

Contestatarii săi l-au acuzat că ar fi, în secret, cel mai bogat om al planetei, având peste 200 de miliarde de dolari, ceea ce ar însemna cea mai mare avere din lume.

Vladimir Putin neagă total

La polul opus, Vladimir Putin nu a recunoscut niciodată asta, susținând că trăiește din salariul de funcționar.

Potrivit presei internaționale, liderul rus ar avea o proprietate în valoare de peste 270 de milioane de dolari, construită la marginea Moscovei, pe o suprafață de 37,7 kilometri pătrați, într-o zonă exclusivistă, numită cartierul miliardarilor.

O altă proprietate atribuită de contestatarii liderului de la Kremlin ar fi pe malul rusesc al Mării Negre. Aceasta este dotată cu mai multe debarcadere, spații de aterizare pentru elicoptere, cinematograf privat, grădini întinse și propria podgorie. Ar valora mai bine de un miliard de dolari. Liderul de la Kremlin a negat public că deține proprietatea.

Averea toatală a celor mai bogați ruși a scăzut cu peste 30 de miliarde de dolari

Cei mai bogați oameni din Rusia au avut de suferit de la începutul acestui an, având în vedere că averile lor combinate au scăzut cu 32 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg, care adaugă că o posibilă escaladare a conflictului din Ucraina ar duce la o altă scădere a averilor.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declanşat marţi o serie de sancţiuni care vizează vânzarea de obligaţiuni suverane ruseşti peste hotare precum şi elitele Rusiei, anunţând de asemenea că va trimite un număr suplimentar de militari americani în ţările baltice.

Miliardarii ruși care au fost afectați de sancțiunile SUA

Cel mai afectat miliardar rus este Gennady Timchenko – aproape o treime din averea sa a dispărut în acest an. El este fiul unui ofiţer sovietic care a devenit prieten cu Vladimir Putin în anii 1990 și are o avere de  aproximativ 16 miliarde de dolari. O mare parte din aceasta provine de pe urma unei participaţii la producătorul rus de gaze naturale Novatek.

Leonid Mikhelson, un alt acţionar important de la Novatek, a înregistrat o scădere cu 6,2 miliarde de dolari a averii, asta în timp ce averea  preşedintelui grupului petrolier Lukoil, Vagit Alekperov, a scăzut cu aproximativ 3,5 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă. Și acțiunile Lukoil au scăzut cu aproape 17 procente, scrie sursa anterior citată.