Preşedintele rus a anunţat că vârsta de pensionare pentru femei ar crește de la 55 la 60, în loc de 63, aşa cum anunţase iniţial. Totuşi, pentru bărbaţi, rămâne aceeaşi creştere de 5 ani, până la vârsta de 65 de ani, conform Digi24.ro.

Schimbarea este esenţială, a spus Vladimir Putin într-o apariţie televizată, pentru că populaţia Rusiei în vârstă de muncă a început să se micşoreze. În schimb, sindicatele au avertizat că mulţi nu vor trăi suficient de mult pentru a obţine o pensie, mai ales acum odată cu majorarea vârstei de pensionare.

De exemplu, potrivit Organizaţiei Mondiale de Sănătate, bărbaţii din Rusia au o speranţă de viaţă de 66 de ani. Asta ar însemna că după o viaţă muncită le-ar mai rămâne în medie, doar un an de pensie.

Majoritatea economiştilor şi mai mulţi oficiali ruşi sunt însă de acord că există o problemă. Populaţia îmbătrâneşte rapid şi statul cheltuieşte din ce în ce mai mult pentru plata pensiilor.

Potrivit ONU, 20% dintre ruși vor avea peste 65 ani până în 2050. Vladimir Putin tocmai a semnat un nou proiect de lege privind cheltuielile cu pensiile, unde a prevăzut un deficit de peste 4 miliarde de dolari pentru anul acesta. Asta înseamnă 1,6% din totalul cheltuielilor bugetului de stat.

Totuşi, președintele rus a promis în timpul campaniei prezidențiale că nu va majora vârsta de pensionare, iar această decizie a făcut ca sprijinul din partea poporului să-i scadă de la 80% la doar 64%.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: De mulți ani am fost foarte precaut și, uneori, chiar suspicios cu privire la orice propuneri de schimbare a sistemului de pensii. Dar dezvoltarea demografică și tendințele din piața muncii pe care le vedem acum și o analiză obiectivă a situației arată că nu mai putem renunța la asta.