Rusia era în trecut gazda multor lideri și oameni de afaceri de top din toată lumea în cadrul Forumului Economic anual de la Sankt Petersburg, însă anul acesta „Davosul rusesc” a stat sub semnul războiului, așa că prezența occidentală a fost egală cu zero, scrie Bloomberg.

Occidentalii au fost înlocuiți de oameni de afaceri locali care au participat la o serie de sesiuni în care s-a vorbit despre nevoia Rusiei de a deveni autonomă, potrivit participanților.

„Investitorii străini nu sunt doar din SUA și UE”, declara purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referindu-se la țările de pe continentul asiatic și din Orientul Mijlociu care în acest an vor lua locul ”greilor afacerilor” din statele occidentale.

Trecem prin asta mai bine decât ne așteptam

Chiar și așa, subliniază Bloomberg, starea de spirit de la ”Davosul rusesc” fost una optimistă, neexistând nici măcar o mențiune despre Ucraina sau despre război.

”Probabil că trecem prin această situație mai bine acum decât ne așteptam la un moment dat, la începutul lunii martie. Iar acest lucru oferă motive pentru ajustarea unor previziuni ale estimărilor noastre și așa mai departe”, a spus ministrul Economiei, Maxim Reșetnikov.

”Vedem că măsurile care se iau au rezultate”, a spus el.

Prognoza oficială a Ministerului Dezvoltării Economice presupune inflația până la sfârșitul anului 2022 la nivelul de 17,5% și o scădere a PIB cu 7,8%.

”Cumpărați timp”

Dar Reșetnikov a avertizat că, spre deosebire de recesiunile trecute, în care redresarea a readus economia pe făgașul cel bun, de data aceasta va fi diferit. „Scopul nostru este să câștigăm timp pentru a permite o revizuire structurală”, a spus el.

Rusia trebuie să-și regândească strategia asupra exporturilor, care au fost mult timp un motor de creștere și o sursă de valută, a declarat șefa Băncii Centrale, Elvira Nabiullina. Cu sancțiunile care reduc prețurile pentru produsele-cheie ale țării și cresc costul importurilor, industria trebuie să se concentreze pe piața internă, a adăugat ea.

Putin caută soluții pentru industria auto din Rusia

Bloomberg notează că președintele Vladimir Putin a convocat o întâlnire cu oficiali și directori din industria auto pentru a discuta modalități de depășire a declinului abrupt din acest sector. Vânzările de mașini au scăzut cu aproape 80% și aproape toate fabricile de mașini ale Rusiei sunt închise din cauza sancțiunilor și a lipsei pieselor care erau aduse de afară.

Guvernul de la Moscova a preluat unele fabrici importante de la companiile străine plecate, inclusiv fosta fabrică Moskvich din Moscova, care era operată de Renault. Acum susține că are planuri de a vinde modele dezmembrate fără tehnologii importate de siguranță și emisii.

„Industria noastră auto s-a bazat pe componente străine”, declara Georgi Ostapkovici, specialist la Școala Superioară de Economie din Moscova. „Practic nu existau fabrici care să nu funcționeze pe platforme străine. Rusia a fost doar o linie de asamblare”, a spus acesta, avertizând că Rusia va rămâne în urmă față de restul lumii cu un deceniu.