Vladimir Putin, a semnat duminică un nou decret

Decretul semnat de Vladimir Putin deschide calea pentru ca Rosbank să achiziționeze participații în companii rusești importante deținute de Societe Generale, transmite Reuters.

Decretul prevede că Rosbank va putea cumpăra participațiile deținute de Societe Generale la producători de energie precum Rosneft și Gazprom. De asemenea, sunt vizate companii din domeniul metalurgiei. Printre acestea se numără Norilsk Nickel și Severstal, dar și la alte firme rusești de top.

Societe Generale a refuzat să comenteze această decizie. Banca avea o expunere de 22,4 miliarde de euro față de Rusia la sfârșitul lunii iunie 2021, potrivit datelor Autorității Bancare Europene (ABE).

Companiile din așa-numitele țări „neprietenoase”, care au anunțat sancțiuni împotriva Rusiei în urma deciziei Kremlinului de a trimite trupe în Ucraina în februarie 2022, au nevoie de o dispensă specială din partea Moscovei pentru tranzacțiile care implică active rusești.

Agenția de presă Interfax a precizat că participațiile separate ale Societe Generale în companiile rusești sunt relativ mici. Este vorba de exemplu, de 0,04% în Gazprom și 0,02% în Alrosa. Aceasta din urmă este cea mai mare companie producătoare de diamante din lume.

Cu toate acestea, valoarea combinată a activelor avute în vedere este de „miliarde de ruble”.

Societe Generale s-a retras anul trecut din Rusia

Societe Generale s-a retras din Rusia și a încheiat vânzarea unității sale locale Rosbank către grupul Interros în mai 2022. Firma este legată de oligarhul rus Vladimir Potanin. La momentul vânzării se estima o scădere a venitului net al băncii de 3,2 miliarde de euro (3,35 miliarde de dolari).

Putin a declarat că sancțiunile occidentale sunt o declarație de război economic împotriva Rusiei. Active de stat rusești în valoare de sute de miliarde de dolari au fost înghețate în Occident. De asemenea, au fost înghețate și activele unor oameni de afaceri și investitori ruși.

Anul trecut, Germania a preluat controlul rafinăriei de petrol Schwedt, deținută pe atunci de ruși. Rafinăria furnizează 90% din combustibilul necesar Berlinului.

În același timp, antreprenorii ruși au preluat controlul unor active occidentale importante din Rusia. Aici sunt incluse și cele opt fabrici de bere Carlsberg și întreprinderile Danone.

Vineri, Vladimir Putin a mai semnat un decret privind cel mai mare dealer auto din Rusia, Rolf. Acesta a fost plasat sub conducerea temporară a statului. Măsura, potrivit Kremlinului, a fost determinată de o logică comercială. Fondatorul companiei spune însă că a făcut ca țara să pară neinvestibilă.

Confiscarea Rolf marchează prima dată când un lider de afaceri rus a fost deposedat de proprietatea sa în acest mod.