Vladimir Putin trimite gaz rusesc în Uzbekistan

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunțat sâmbătă că dă undă verde livrărilor de gaz rusesc în Uzbekistan. Acesta va fi transportat prin Kazahstan. Anunțul vine într-un moment delicat pentru sectorul rus al gazelor. Rusia este afectată de sancţiunile impuse de Occident în urma ofensivei ruse din Ucraina, potrivit AFP.

Președintele rus a declarat că permisiunea este „acordată”. Anunțul a fost făcut în timpul unei ceremonii solemne de lansare. LA aceasta au participat și președinții Uzbekistanului și Kazahstanului, Șavkat Mirzioev și Kasîm-Jomart Tokaev. Aceștia s-au reunit la reședința președintelui rus din apropiere de Moscova. Evenimentul de lansare a avut loc prin videoconferință.

Ceremonia a fost cu atât mai importantă cu cât s-a petrecut în ziua în care liderul de la Kremlin a împlinit vârsta de 71 de ani.

A fost lansat un nou proiect între Rusia, Uzbekistan și Kazahstan

Proiectul lansat în cadrul ceremoniei de sâmbătă este considerat „cel mai mare proiect energetic trilateral” între Rusia şi cele două foste republici sovietice din Asia centrală.

Acest proiect va oferi Uzbekistanului, care are și el resurse bogate de hidrocarburi, o sursă adițională de energie. În plus, va ajuta Kazahstanul să rezolve problemele legate de aprovizionarea cu gaze naturale. Mai ales în regiunile din nordul și estul țării. Putin a subliniat că acest proiect va consolida statutul Rusiei ca furnizor de gaz natural de încredere. „Rusia îşi va putea confirma încă o dată statutul de furnizor fiabil de gaz natural”, a precizat liderul de la Kremlin.

AFP remarcă faptul că sectorul gazelor din Rusia a suferit grav din cauza sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană și Statele Unite. El a înregistrat o scădere cu 25,1% în materie de exporturi ruse de gaz în 2022, conform datelor oficiale. Această scădere semnificativă a exporturilor vine în contextul în care Uniunea Europeană, care era anterior cel mai mare client al Rusiei, și-a redus considerabil importurile de gaz. Decizia a fost luată în urma invaziei ruse din Ucraina din luna februarie a anului precedent.

Acest proiect vine în contextul în care Gazprom, una dintre cele mai mari companii energetice din Rusia, pretinde Republicii Moldova o datorie semnificativă pentru furnizarea de gaze naturale. Această datorie este rezultatul creșterii tarifelor la gazele naturale stabilite de Gazprom în 2021. Chișinăul a propus plata unei sume de 8,6 milioane de dolari din această datorie către Gazprom.

Gigantul rus Gazprom a respins suma propusă de Republica Moldova, considerând-o insuficientă. Compania susține că datoria totală a Chișinăului față de Gazprom se ridică la aproximativ 709 milioane de dolari, ceea ce reprezintă aproape zece ori mai mult decât suma propusă de Republica Moldova.