Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi Guvernului rus să negocieze înfiinţarea unor centre de antrenament militare comune cu Belarusul, vecinul şi unul dintre puţinii aliaţi ai Moscovei în regiune în ofensiva militară rusă în Ucraina, relatează AFP.

Vladimir Putin a dat ordinul! Șoigu și Lavrov vor negocia

Vladimir Putin îi însărcinează printr-un decret pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu şi pe cel de Externe, Serghei Lavrov, să negocieze cu Minskul înfiinţarea unor asemenea centre, fără să facă alte precizări.

Belarusul, un aliat al Rusiei, este folosit ca bază din spatele frontului în ofensiva militară rusă în Ucraina, de la 24 februarie 2022, însă armata belarusă s-a abţinut până în prezent să participe la confruntări armate pe teritoriul Ucrainei.

La jumătatea lui octombrie, Belarusul şi Rusia au anunţat înfiinţarea unei forţe militare comune, care, potrivit Minskului, are o misiune pur „defensivă”.

Cele două ţări efectuează în permanenţă exerciţii militare de amploare, alimentând speculaţii potrivit cărora armata rusă ar putea să lanseze un asalt în Ucraina.

Amintim că luni, comandantul-şef al forţelor armate din Letonia, Valdemaras Rupsys, declara că Rusia se grăbeşte să lanseze o nouă ofensivă în Ucraina, încercând să profite de această „fereastră de oportunitate” creată înainte ca Kievul să primească tancurile grele care i-au fost promise recent de către aliaţii săi occidentali.

Kremlinul ia măsuri pentru depistarea armelor și explozibililor în mașini

De asemenea, potrivit unui decret prezidențial publicat marți, Rusia va începe verificări pentru depistarea armelor şi explozibililor în maşini în regiunile ţării cu un nivel ridicat de ameninţare teroristă.

Decretul, publicat pe portalul legislativ al guvernului, precizează că „inspecţiile vehiculelor cu ajutorul mijloacelor tehnice de detectare a armelor şi explozibililor” vor începe în regiunile în care „a fost confirmat un nivel de ameninţare teroristă”.

De la începutul conflictului din Ucraina, guvernul rus a ridicat la „galben” nivelul de ameninţare teroristă, care corespunde unor informaţii confirmate despre un act terorist planificat, într-o serie de regiuni care se învecinează sau sunt în apropiere de Ucraina.

Oficialii ruşi au descris în mod repetat atacurile de artilerie şi aeriene împotriva teritoriului rusesc drept „terorism” din partea Ucrainei. Ca regulă, Kievul nu confirmă, dar nici nu a neagă rolul său în loviturile asupra teritoriului rusesc.