În acest context, cetăţenii georgieni vor putea vizita Rusia pentru o perioadă de până la 90 de zile fără vize începând cu 15 mai. Mai mult, sunt permise și zborurile companiilor aeriene ruseşti şi vânzările de excursii în Georgia, potrivit decretelor semnate miercuri de preşedintele rus Vladimir Putin.

Autoritățile din Rusia au eliminat și recomandarea adresată cetăţenilor ruşi de a se abţine de la călătorii în Georgia, arată informațiile publicate de TASS și preluate de reuters.com

Moscova vrea să faciliteze comunicarea și contactele între țări

Potrivit sursei menționate, decizia Moscovei este legată de iniţiativa de „a facilita comunicarea şi contactele între ţări”. Ministerul rus al Transporturilor a precizat într-un comunicat că liniile aeriene ruseşti vor opera şapte zboruri săptămânale între Moscova şi capitala Georgiei, Tbilisi.

Totodată, zborurile directe ar putea fi reluate până la sfârşitul lunii mai, iar operatorii de turism se aşteaptă la o creştere a traficului turistic către Georgia.

Măsura reprezintă o încălzire bruscă a relaţiilor dintre Moscova şi Tbilisi

Publicația Reuters subliniază că măsura reprezintă o încălzire bruscă a relaţiilor dintre Moscova şi Tbilisi, care au fost printre cele mai tensionate din fosta Uniune Sovietică, dar care s-au îmbunătăţit în ultimii ani, deoarece partidul de guvernământ al Georgiei a evitat să atace Moscova.

Rusia permite cetăţenilor din majoritatea fostelor republici sovietice accesul fără vize, dar a impus un regim de vize pentru georgieni în anul 2000, invocând riscul de terorism în regiunea Caucazului de Nord. Apoi, Moscova a interzis zborurile directe către Georgia în 2019, după proteste antiruse la Tbilisi.

La rândul său, Georgia le permite ruşilor accesul fără viză şi drepturi depline de muncă pentru o perioadă de până la un an, ceea ce a făcut din această ţară una dintre principalele destinaţii pentru ruşii care şi-au părăsit ţara de la începutul războiului din Ucraina.

Moscova şi Tbilisi nu mai au însă relaţii diplomatice oficiale din 2008, când au purtat un scurt război din cauza Osetiei de Sud, o regiune separatistă a Georgiei susţinută de Rusia.

„Normalizarea completă a relaţiilor dintre Rusia şi Georgia este acum imposibilă, dar în unele lucruri se poate găsi un teren comun în interesul cetăţenilor”, a declarat Leonid Kalaşnikov, preşedintele Comisiei pentru afaceri CSI, integrare eurasiatică şi relaţii cu compatrioţii din Duma de Stat a Rusiei, pentru TASS.

Președintele Georgiei a reacționat imediat

La rândul său, președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, ale cărei prerogative sunt în mare parte ceremoniale, dar care a acuzat în repetate rânduri partidul de guvernământ Visul Georgian că are legături cu Moscova, a scris pe Twitter că demersul Rusiei este „o provocare”.

De asemenea, aceasta a declarat că liberalizarea vizelor este „inacceptabilă” în condiţiile în care invazia Moscovei în Ucraina continuă.

Potrivit liderului din Georgia, abolirea regimului de vize va provoca tensiuni între forţele politice din republică. Zourabichvili a cerut convocarea Consiliului de Securitate al ţării pentru a discuta despre introducerea vizelor de trei luni pentru ruşi.