Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, joi, că țara sa are nevoie de proiecte educaționale care să conțină informații obiective, aprofundate și prezentate cu talent. Liderul de la Kremlin a ținut să menționeze că în procesul educațional nu se poate folosi „doar Wikipedia”, relatează agenția de presă Tass.

Declarația lui Putin a avut loc în cadrul unei întâlniri cu directorul general al Societății Cunoașterii, Maxim Dreval.

Dreval a susținut în cadrul discuției cu Putin că „o mulțime de educatori talentați care vor nu numai să împărtășească cunoștințe și să vorbească, ci și să creeze conținut care ar fi distribuit pe internet unui public larg”.

Potrivit lui Maxim Dreval, crearea de noi proiecte educaționale este extrem de importantă într-o situație în care există atât de multe informații false.

Rusia vrea să își facă propriul site similar cu Wikipedia

„Bineînțeles, informațiile obiective, importante, aprofundate și chiar prezentate frumos, cu talent, sunt la mare căutare, pentru că este imposibil să folosești doar Wikipedia. Noi înșine cunoaștem calitatea acestor informații”, a declarat Vladimir Putin.

Astfel, se pare că rușii au în plan crearea unei platforme similare cu Wikipedia.

Potrivit lui Vladimir Putin, „atunci când apar oameni talentați, profesioniști, a căror opinie poate fi de încredere, aceasta valorează foarte mult. Este ca o enciclopedie, doar că în direct”.

Rusia amenință Wikipedia cu sancțiuni

În urmă cu două săptămâni, un tribunal din Rusia a amendat Wikimedia cu suma de 3 milioane de ruble pentru șapte articole ce conțineau „date false despre operațiunea specială în Ucraina, evenimentele de la Bucha și Mariupol.”

Autoritățile din Rusia au amenințat platforma Wikipedia cu sancțiuni dacă nu revizuiește informațiile despre „operațiunea militară specială” din Ucraina. Autoritatea de reglementare a comunicațiilor de stat spune că site-ul, care poate fi editat de oricine, cu condiția ca informațiile să fie „originale”, ar trebui să șteargă „informațiile ilegale”.

În caz contrar platforma poate fi amendată, spun autoritățile ruse. Site-ul este acuzat că găzduiește informațiile pe care Kremlinul le consideră „incorecte”. Autoritățile mai spun că este vorba de o „interpretare exclusiv antirusească”. Totodată, autoritatea de reglementare a adăugat că o solicitare anterioară de ștergere a materialelor nu a fost pusă în aplicare.

Amenințările ruse nu dau semne de oprire

Amintim că armata rusă le-a cerut luni, 4 aprilie, soldaților ucraineni din Mariupol să depună armele până marți, 5 aprilie, în cursul dimineții. În caz contrar, vor suporta consecințele. Ministerul Apărării al Federației Ruse a invitat astfel formațiunile ucrainene armate să renunțe la arme, promițându-le astfel că le va salva viața. Astfel, aceștia au câteva ore să renunțe la lupte.

„Forțele armate ruse, pornind doar de la principii umane, oferă unităților Forțelor Armate ale Ucrainei, batalioanelor teritoriale de apărare și mercenarilor străini să oprească ostilitățile de la 06:00, ora Moscovei, pe 5 aprilie, pentru a salva civilii”, a transmis şeful Centrului Naţional de Control.apărarea Federaţiei Ruse, Mihail Mizintsev, în cursul serii de luni.

Astfel, conform informării rusești, forțelor ucrainene din Mariupol li s-a cerut „să depună armele și să plece pe traseul convenit cu partea ucraineană în direcția Zaporojie către teritoriile controlate de Kiev”.