Rusia a acceptat ca Ucraina să poată adera la UE

Marți după-amiaza, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu a declarat, după negocierile dintre Rusia și Ucraina, că au fost înregistrate cele mai semnificative progrese de la începerea negocierilor.

La scurt timp, Vladimir Medinski, şeful delegaţiei ruse la negocieri, a declarat că Rusia nu se opune unei eventuale aderări a Ucrainei la Uniunea Europeană, scrie agenția RIA Novosti.

David Arahamia, unul dintre membrii delegaţiei Ucrainei, spune că rezultatele reuniunii, care a avut loc marți sunt ”suficiente pentru o întâlnire la nivel de șefi de stat”.

El a mai spus că Ucraina insistă pentru ”un acord internaţional care să prevadă garanţii internaţionale de securitate”.

”Vrem un mecanism internaţional privind garanţii de securitate, prin care statele garante să acţioneze în mod similar cu prevederile Articolului 5 al NATO şi chiar în mod mai ferm”, a afirmat David Arahamia, după negocierile de la Istanbul.

În același timp, Mihailo Podoliak, un alt membru al delegației ucrainene, a precizat că s-a decis reluarea negocierilor bilaterale referitoare la statutul Crimeei, anexată în 2014 de către Rusia.

Rușii au început retragerea

Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, generalul Alexander Fomin, a explicat că trupele trimise de Kremlin în jurul Kievului și Cernihivului „își vor reduce drastic activitatea”, pentru „a spori încrederea reciprocă în cadrul viitoarelor negocieri de pace”.

Declarația ministrului a fost făcută la finalul negocierilor de la Istanbul, unde s-a vorbit despre pregătirea Tratatului de neutralitate și statutul non-nuclear al Ucrainei, potrivit theguardian.com

„Datorită faptului că negocierile privind pregătirea Tratatului de neutralitate și statutul non-nuclear al Ucrainei, precum și privind acordarea de garanții de securitate Ucrainei, sunt puse în practică, am luat decizia de a reduce radical activitatea militară în jurul Kievului și Cernihivului, pentru a spori încrederea reciprocă și a crea condițiile necesare pentru continuarea negocierilor și atingerea scopului final, aprobarea și semnarea acordului de mai sus”, a declarat generalul Alexander Fomin.

Amintim că negocierile au fost moderate de președinte turc, iar la masa discuțiilor s-a aflat și oligarhul rus Roman Abramovici. Totodată, președintele Turciei a spus înaintea întâlnirii că speră ca întâlnirea să fie una benefică pentru țările implicate și pentru întreaga regiune.

De asemenea, Recep Tayyip Erdogan a subliniat că Turcia a arătat o poziție corectă față de conflict în fiecare etapă și a cerut o încetare imediată a focului, deoarece vede atât în președintele Vladimir Putin, cât și pe președintele Volodimir Zelenski, „prieteni valoroși”.

Acesta a mai spus că progresul în discuțiile de la Istanbul poate deschide calea pentru o întâlnire între cei doi lideri ai Ucrainei și Rusiei, pe care Turcia este dispusă să o găzduiască.