Rezultatul: Rusia a încasat 24 de miliarde de dolari din vânzarea de energie către China și India în primele trei luni după invazia Ucrainei. Concluzia: prețurile globale mai mari limitează eforturile Americii și Europei de a-l pedepsi pe președintele rus, potrivit site-ului StarsandStripes.
Reducerile prețului la petrol au venit în urma valului de sancțiuni internaționale aplicate Kremlinului, după invazia din Ucraina. Cu toate acestea, majorarea costurilor din sectorul energetic a dus la creșterea veniturilor pe care Rusia le-a încasat în urma comercializării combustibilului.
China a cheltuit 18,9 miliarde de dolari pe petrol, gaze și cărbune din Rusia în cele trei luni de după invazie, aproape dublu față de anul trecut, arată cele mai recente date. Între timp, India a plătit Rusiei 5,1 miliarde de dolari în aceeași perioadă, de peste cinci ori suma de acum un an.
India, principalul cumpărător al mărfurilor pe care Europa nu le mai vrea
„China cumpără deja tot ceea ce Rusia poate exporta prin conducte și porturile din Pacific”, a declarat Lauri Myllyvirta, analist principal la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, care urmărește fluxurile de energie de la izbucnirea războiului. „India a fost principalul cumpărător al mărfurilor din Atlantic, pe care Europa nu le mai vrea”, adaugă el.
Este puțin probabil ca această explozie a cumpărăturilor să se încheie în curând, cu prețuri la energie mult mai mari decât erau în această perioadă a anului trecut, chiar și ținând cont de reducerile mari la punctele de referință globale pe care Rusia le oferă pentru a atrage cumpărătorii.
Pe lângă reduceri mari de preț, rușii acceptă și plăți în moneda locală
Importurile Chinei au avut o creștere lentă în iunie, în timp ce India ar putea stimula și mai mult achizițiile în lunile următoare, pe măsură ce interdicțiile impuse de UE asupra petrolului rusesc intră în vigoare, a spus Myllyvirta.
China și India se află totuși în urma Europei în ceea ce privește vânzările totale în acest an, potrivit lui Myllyvirta. Achizițiile Europei vor continua să scadă pe măsură ce interzicerea importurilor de cărbune și petrol intră în vigoare și pe măsură ce Rusia întrerupe aprovizionarea cu gaze către unii clienți europeni.
Rusia are relații comerciale și strategice îndelungate cu China și India. Pe lângă faptul că acum oferă reduceri mari de preț, acceptă și plăți în moneda locală, pentru a ajuta la menținerea fluxurilor comerciale către țări puternice.
China este cel mai mare importator de energie din lume și are conducte pentru petrol și gaze care pornesc din Siberia. Deși consumul de energie al Chinei a fost redus în prima jumătate a anului 2022, parțial din cauza blocajelor generate de pandemiei, chinezii au dat mai mulți bani pe energia rusă din cauza prețurilor mai mari și a creșterilor mici ale volumelor.
Reechilibrare a fluxurilor comerciale cu petrol
Pentru India a fost mai dificil, deoarece nu are o graniță terestră cu Rusia și porturile sale sunt prea îndepărtate pentru transport maritim rentabil. India a cheltuit 8,8 miliarde de dolari pe importuri de petrol și cărbune în perioada 24 februarie – 30 iunie, mai mult decât a plătit pentru toate mărfurile rusești în anul 2021, potrivit unui oficial din Ministerul Comerțului.
Pe lângă cantitățile mari de petrol și cărbune, India a importat și gaz natural lichefiat rusesc. „India a achiziționat mai puțin petrol rusesc, dar războiul din Ucraina și embargourile impuse petrolului rusesc de către Uniunea Europene au dus la o reechilibrare a fluxurilor comerciale cu petrol”, spune Wei Cheong Ho, analist la Rystad Energy.