Xi Jinping a făcut publică la Los Angeles încheierea unui acord între trei grupuri media chineze şi studioul hollywoodian DreamWorks Animation. Acesta a declarat că întrevederile sale cu preşedintele american Barack Obama şi omologul său, Joe Biden, au fost "foarte fructuoase".
Dezacorduri cu privire la comerţ şi politica externă, însă relaţiile sino-americane funcţionează în alte domenii

Vicepreşedintele american, Joe Bidena, a afirmat, la rândul său, că viitorul secolului al XXI-lea va depinde, în mare parte, de relaţiile sino-americane şi a dat asigurări că el şi omologul său chinez au dezvoltat o veritabilă relaţie personală, în ciuda dezacordurilor lor asupra a numeroase subiecte, printre care comerţul şi politica externă.

În cursul dimineţii de vineri, Xi Jinping a participat la un forum economic la Los Angeles, la care a anunţat crearea unei companii cu participarea a trei grupuri media chineze şi a studioului hollywoodian DreamWorks Animation, pentru crearea unui studio de producţie cinematografică în China.

Oriental DreamWorks va fi deţinută în proporţie de circa 55% de societăţile publice chineze China Media Capital (CMC), Shanghai Media Group (SMG) şi Shanghai Alliance Investment (SAI), restul de 45% aflându-se în portofoliul DreamWorks Animation.

Noul studio va beneficia de un capital iniţial de 330 de milioane de dolari şi ar urma să devină operaţional în acest an.

Casa Albă a anunţat într-un comunicat un acord reglementând un diferend în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului privind difuzarea de filme americane în China. Acesta ar urma să permită SUA să exporte mai multe filme 3D, să sporească cotele americane din beneficiile realizate din difuzare de compania publică chineză de film şi să introducă posibilitatea difuzării producţiilor americane în China şi pe alte canale.