,,Politica de supraimpozitare a viticultorilor trebuie să înceteze, dacă se doreşte ca viticultura românească să supravieţuiască. S-a ajuns în situaţia aberantă ca producătorii de struguri să plătească şi de două ori impozit pentru a-şi vinde producţia în mod legal. Recolta din acest an a fost mai bogată decât anul trecut, însă preţurile oferite au fost foarte mici din cauza mucegaiului care a stricat strugurii’, spun reprezentanţii Federaţiei Viticultorii.
Pentru 1 kg de struguri s-au plătit chiar şi 50 – 60 de bani, în condiţiile în care costurile pentru 1 hectar de viţă de vie sunt de minim 6000 lei.
,,Respectând întocmai prevederile Codului Fiscal, viticultorii au posibilitatea să producă vin doar pentru propriul consum, nu pentru valorificare. Pentru aceasta este nevoie de autorizare, de îndeplinirea unei întregi proceduri birocratice. Din cauza acestei discriminări, viticultorii nu-şi pot vinde producţia şi recupera costurile, intrând astfel în faliment. Un viticultor plăteşte impozit pe teren şi impozit pe venit, stabilit prin norma de venit introdusă la începutul anului prin OG 8/2013. Dacă nu reuşeşte să vândă strugurii în câteva zile, atunci poate să-şi valorifice producţia doar dacă devine agent economic şi plăteşte, din nou, alte impozite. Este o situaţie aberantă şi discriminatorie, pentru că strugurii nu pot fi păstraţi o perioadă mai îndelungată decât sub formă de vin. Cerealele, de exemplu, pot fi depozitate în aceeaşi formă vreme îndelungată, iar vânzarea, să spunem, la un interval de un an nu este considerată un comerţ care trebuie impozitat’, au spus reprezentanţii viticultorilor.
Codul comercial permite valorificarea produselor agricole, fără a fi considerată act de comerţ, dar vinul nu face parte din această categorie.
,,Desigur, nu putem vorbi de cantităţi nelimitate care pot fi comercializate liber. Ar fi corect să se permită ca viticultorii să poată vinde măcar vinul pe care au acum libertatea să-l deţină pentru propriul consum, respectiv 100.000 litri. Autorizarea ca agent economic nu este decât o constrângere pentru proprietarii din mediul rural, mulţi fiind persoane în vârstă care nu pot ţine o contabilitate şi să respecte toate obligaţiile impuse. Eliminarea interdicţiei de valorificare a vinurilor ar reprezenta o gură de oxigen pentru viticultori, care, din cauza câştigurilor mici, pot renunţa la aceasta activitate. Asocierea şi transformarea într-o afacere din care să-şi asigure traiul necesită costuri, care nu pot fi acoperite dacă viticultura este discriminată în raport cu alte ramuri ale agriculturii. Mai mult, nici podgorenii nu sunt încurajaţi să se dezvolte dacă se confruntă cu aceste neajunsuri’, precizează conducerea Federaţiei Viticultorii.
Sursa: Agerpres