BVB încearcă să implementeze noul cod de guvernanţă corporativă, însă societăţile listate sunt încă departe de a întruni chiar şi condiţiile minime de transparenţă faţă de investitori.

Recent, Stere Farmache a fost ales încă o dată preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Preşedintele declară că doreşte să consolideze piaţa de capital din România, pentru ca BVB să devină mai atractivă pentru investitori. Sarcina se anunţă mai mult decât dificilă.

BVB a elaborat încă de acum doi ani un nou cod de guvernanţă corporativă, destinat să netezească trecerea către o nouă etapă de transparenţă şi protecţie a investitorilor. Noul cod se aplică informaţiilor operaţionale şi financiare prezentate în acest an de către companiile listate pe platforma BVB, companii de la care se aşteaptă o conformare voluntară cu noua conduită impusă. Dacă ne raportăm însă la informaţiile divulgate de acestea în 2009, atunci BVB are un drum lung de parcurs până va deveni o piaţă credibilă pentru regiunea din care face parte. Un studiu pe care l-am efectuat anul trecut relevă faptul că peste 90% dintre companiile listate nu întrunesc nici măcar standardele minime de transparenţă. Ce înseamnă guvernanţa corporativă? Pe de o parte, presupune o supraveghere adecvată a administrării unei companii, iar pe de alta, investitorii au acces la operaţiunile şi activitatea financiară ale societăţii. Însă, niciunul din aceşti parametri nu are de ce să aducă un iz de noutate absolută; reprezintă doar un apel firesc la bun-simţ, disciplină şi responsabilitate.

Guvernanţa nu garantează un nivel ridicat de performanţă, însă reprezintă un antidot pentru temerea investitorilor privind informarea cu exactitate asupra activităţii. Totodată, conţine prevederi simple şi logice, precum existenţa unui protocol al unei pagini de profil pe site-urile companiilor, înfiinţarea unei comisii remuneratorii, existenţa administratorilor independenţi care nu sunt membri de familie ai directorilor generali, politici raţionale de recompensare a conducerilor.

Îi urez mult succes preşedintelui Farmache! La fel şi managementului companiilor listate i-aş ursi o permeabilitate avansată la politica propusă de BVB.

Un studiu efectuat în 2009 arată că peste 90% dintre companii nu întrunesc standardele de transparenţă.
Steven M. Pepa, avocat asociat coordonator, Pop PEPA