Au apărut știri potrivit cărora serviciul american de informații CIA ar fi pregătit un raport lansând avertismente în legătură cu pandemia de coronavirus apărută în China, iar președintele Trump nu le-ar fi luat în serios, dar cam atât… Nu prea au existat infirmări ale acestor informații, nu s-au auzit prea multe detalii. De aceea, lumea este în continuare confuză. Nu este o informație „prea secretă” că serviciile secrete, care au un rol activ în domeniul securității și în războaiele mondiale, au atât idei de implicare în astfel de probleme cu virusuri, cât și capacitatea de a produce virusuri. În plus, este foarte clar că pot să prevadă rezultatele neglijării unor asemenea avertismente.

Cei de la cotidianul turc Milliyet au discutat această problemă cu fostul șef al Informațiilor din cadrul Statului Major General, general locotenent în retragere İsmail Hakkı Pekin: „Poate că nu se așteptau la un virus care să se răspândească cu o asemenea viteză. În toate țările există laboratoare de microbiologie care lucrează la acest aspect. Există teste făcute de companii farmaceutice și de universități, însă, în afară de acestea, există încercări de a dezvolta tot felul de virusuri pentru arme biologice. Toată lumea urmărește aceste încercări și toată lumea urmărește pe toată lumea. Așa cum urmăresc armele chimice și armele nucleare, serviciile de informații urmăresc și testele biologice. Dar problema este dacă ce s-a întâmplat acum era ceva de așteptat sau a apărut ceva deosebit. Poate că unii au vrut să testeze lumea”.

Generalul este de părere că lumea a trecut printr-un test în această perioadă: „Nu se știe dacă au făcut-o chinezii sau alții, dar poate că lumea a trecut printr-un test. Pandemia pe care o numim coronavirus, și nu vorbesc despre noua formă, este o problemă urmărită de mult, apărută sub diverse nume și în legătură cu care instituțiile medicale din diverse țări fac schimb de informații”.

Trebuie creată o structură de informații și în instituțiile medicale

Fostul șef al Informațiilor din cadrul Statului Major General crede că, de acum, dezastrele naturale trebuie introduse în Strategia Națională de Sănătate a Turciei. Mai mult, ar trebui creată o structură de informații și în instituțiile medicale, care să colaboreze cu Serviciul Turc de Informaţii sau cu unităţile Armatei.

„Vor fi mai importante informațiile pe această temă. În Strategia Națională de Sănătate trebuie incluse virusurile care apar în condiții artificiale sau normale. Pentru că au efecte importante asupra economiei și a supraviețuirii unei țări. Trebuie incluse ca amenințare în documentul Strategiei. Aşa cum acceptăm Mișcarea Gülenistă drept amenințare, la fel trebuie adăugate dezastrele naturale și epidemiile. Apoi, este nevoie de o coordonare internațională. OMS nu este suficient de eficientă în această privință. Serviciile de informații trebuie să colaboreze cu OMS. În al treilea rând, trebuie să existe o structură de informații și în instituțiile medicale. Așa cum există o direcție pentru informații în ministerul de Externe, tot așa trebuie să existe o unitate de informații și în instituțiile medicale, care să colaboreze cu unitățile interesate din cadrul MIT (Serviciul Turc de Informații – n.red.) sau cu unitățile din cadrul Armatei. La fel cum este în alte țări, trebuie să înființăm un laborator, un institut având legături cu MIT și armata. Există o nevoie pentru o asemenea coordonare”, a mai declarat generalul locotenent în retragere İsmail Hakkı Pekin

Întrebat dacă este nevoie de o restructurare a serviciilor, acesta a răspuns: „Informațiile strategice trasează viitorul unui stat. Sunt informații vitale legate de sănătate, agricultură, industrie. Așa trebuie să fie, altfel nu vă mai descurcați. Adică securitate nu înseamnă doar că soldatul stă cu arma la umăr și pleacă în momentul în care i se ordonă, pentru asigurarea supraviețuirii sunt foarte importante și celelalte. Ele vor fi și mai importante de acum. Chiar dacă acum nu mai există războaie de mari dimensiuni, pe viitor ne vom confrunta cu virusuri și amenințări similare. De aceea, și sistemul nostru de informații trebuie să fie reorganizat în consecință”.