Dacă în ultimul timp o parte din investitori sau presa de specialitate a atras atenția Romgaz că preferă să stea pe un munte de bani în loc să investească, anul acesta conducerea Romgaz are planuri ambițioase. În următoarea perioadă, compania și-a pregătit, conform directorului general Virgil Metea, investiții de peste 1,1 miliarde de lei, o sumă cu 500 de milioane de lei mai mare decât cea alocată anul trecut.

Capital: Dle director, mai avem puțin și se încheie sezonul rece 2016-2017. Ce dificultăți ați întâmpinat în acest sezon? Și cum a fost consumul?
Virgil Metea:
Pentru noi sezonul rece a fost benefic din punct de vedere al vânzărilor. Dificultăți nu am avut. Am stat bine la toate capitolele. Gaze în depozite am avut, iar cu producția am revenit la 100% și chiar peste acest nivel în com­parație cu sezonul de iarnă precedent. Consumul, așa cum ați observat, a fost unul substanțial în ianuarie și o parte din februarie, iar acest lucru se va reflecta și în rezultate. Nu vă ascund că există totuși o dificultate. Este vorba de o parte din reglementare, care nu este actualizată. Astfel am ajuns în situația paradoxală înregistrată în a doua parte a lunii februarie, când, la o temperatură de 18 grade, am fost obligați să importăm gaze.

Capital: În partea a doua a anului trecut ați avut o con­curență acerbă din partea Gazprom. Cât ați pierdut din cota de piață?
V.M.:
Întotdeauna gazele de import au făcut concurență producției interne. Deocamdată nu pot să vă ofer cifre referitoare la cota de piață întrucât la acest moment încă nu avem datele referitoare la consum. Dar în rezultatele financiare raportate puteți observa că am avut vânzări mai mici. Pot să vă spun însă că situația este un pic mai complicată. Gazprom a încercat să-și recâștige piața și a venit cu niște prețuri destul de mici, fiind foarte agresivi, în timp ce pe noi și Petrom ne-am lovit de o altă problemă, cea de supraimpozitare.

Capital: Întrucât ne apropiem de data de 1 aprilie, ne puteți explica ce înseamnă liberalizarea prețurilor pentru consumatorul casnic? Dar pentru Romgaz?
V.M.:
Noi, ca producător, nu cred că ar trebui să avem o problemă. Liberalizarea va fi în avantajul producătorilor. În schimb, făcând parte din piața aceasta, dacă ar fi să reflectăm asupra procesului de liberalizare ar trebui să vedem ce măsuri au fost luate așa încât lucrurile să nu fie scăpate de sub control, în sensul bun al cuvântului. Nu neapărat controlul efectiv al proceselor, ci mai degrabă al monitorizării, al problemelor legate de vulnerabilitate. Totodată ar trebui să ne întrebăm dacă nu am avea nevoie de aprobarea strategiei energetice în momentul în care piață este liberalizată.

Capital: Vă așteptați la o reducere a poverii fiscale?
V.M.:
E o discuție care s-a purtat destul de mult. Toată lumea a cerut stabilitate și predictibilitate. Mai mult, de câțiva ani buni se discută despre redevențe. Dacă ne uităm în urmă cu 4-5 ani, de când se tot discută de modificarea lor, vedem acum că nu s-a schimbat nimic. Putem spune mai în glumă, mai în serios că a existat predictibilitate. Dar faptul că se induce tot timpul că urmează ceva îți dă lipsa aceasta de predictibilitate. Consider că cea mai bună abordare este regimul fiscal. (…)Din felul în care e făcută reglementarea noi suntem ultimii care extragem gazele din depozite, ceea ce iar nu este în regulă.

Capital: Recent, revista Capital a scris că doriți să investiții în mărirea capacității de înmagazinare.
V.M.:
Da, vrem să conectăm și proiectul BRUA la capacitățile existente în România. Nevoia de o capacitate mărită este dată în rimul rând de piață. Noi am depus ofertele la Bruxelles și încercăm să obținem finanțare, care înseamnă creșterea capacității la Sărmășel și un depozit nou în zona de Nord a României.

Capital: Pentru că am ajuns la partea de investiții, în ce stadiu vă aflați cu noua termocentrală de la Iernut?
V.M.:
Va fi o centrală foarte flexibilă și care ne dă posibilitatea să intrăm oricând pe piață și poate să facă față foarte bine echilibrării sistemul energetic național. Grupul va avea o putere de 400 de MW, iar investiția este de aproape 270 milioane de euro. În trei ani speram să fie gata.

Capital: Referitor la investiții, ce fonduri ați estimat pentru acest an și către ce vor fi ele îndreptate?
V.M.:
Suntem centrați pe partea de explorare și producție, ne-am propus o sumă de 1,1 miliarde de lei, încă nu avem bugetul aprobat. Perspective sunt, am avut multe licitații în ultima parte a anului trecut, avem și proiectul de la Iernut. Nu știm acum dacă se vor scoate noi concesionări de la ANRM, dar noi suntem pregătiți.

Capital: Ce înseamnă zăcământul de la Cargele pentru România și când estimați ca vom putea consuma gaze de aici?
V.M.:
De la Cargele deja producem experimental. Potențialul câmpului este destul de mare și am deschis perspectivele explorării la mare adâncime. Cred că într-un an sau doi putem intra pe exploatare comercială.