Romgaz are în derulare investiţii de sute de milioane de euro în dezvoltarea de noi zăcăminte onshore, în construcţia unei noi centrale electrice la Iernut şi în explorarea în continuare a perimetrul Trident din Marea Neagră, unde este partener cu LukOil. De asemenea, compania îşi extinde semnificativ capacitatea de stocare de gaze, urmând a construi un nou depozit la Fălticeni, lângă Suceava, şi ia în calcul să susţină, cel puţin prin furnizarea de gaze, proiectul anunțat de revista Capital – reînființarea platformei petrochimice Borzești-Onești. 

Capital: Cum arată piaţa locală a gazelor din punct de vedere al preţurilor, cantităţilor vândute, cererii şi concurenţei?
Virgil Metea: Tabloul este unul complex deoarece ne aflăm într-un an de liberalizare completă a pieței gazelor, practic avem o piață liberă, în care există concurenți și participanți, și care funcționează plecând de la premise egale. Însă dacă analiza este una mai atentă atunci putem observa nevoia unor clarificări în ceea ce privește tranzactionarea pe bursă, obligația de înmagazinare, consumatorii vulnerabili, dar și modul de stabilire și calcul a revedențelor. Piața de gaze în Romania este dinamică, se află într-o evoluție și schimbare continuă, de aceea e nevoie ca reglementările, legislația, regulile după care funcționează să fie actualizate în timp real, urmărindu-se armonizarea acestora cu întreg mediul economic. În felul acesta, consider că s-ar putea asigura o predictibilitate care ar conduce la un mediu economic mult mai eficient.

Capital: Care este gradul de depletare al zăcămintelor? În cât timp ar putea rămâne România fără gaze?
V.M.: Este foarte greu de previzionat în cât timp se vor epuiza rezervele în România, atât timp cât mai există descoperiri noi, atât pe uscat cât și în Marea Neagră.

Capital: Având în vedere proiectul BRUA, Romgaz ia în calcul să exporte gaze naturale? Și care ar fi motivația?
V.M.: Romgaz este o companie cu acționariat de stat, dar și privat, și care urmărește, în spiritul guvernanței corporative, să obțină profit și plus valoare din activitatea sa. Evident că exportul de gaze naturale, nu oricând și nu în orice condiții, poate ajuta compania să își atingă țintele de dezvoltare si profitabilitate. Este o investiție strategică pe care o susținem și care ne poate aduce într-o poziție favorabilă pe plan regional.

 

Capital: Cum arată producția de gaze realizată de Romgaz în acest an?
V.M.: În primul semestru din 2017 avem o producție de gaze naturale în creștere cu 16,5% față de anul trecut. În trimestrul doi din acest an producția de gaze a crescut cu 49% față de aceeași perioadă din 2016. Avem astfel o perspectivă favorabilă evoluției producției datorată și descoperirii importante de hidrocarburi din structura Caragele, iar noile sonde de producție experimentală au avut o contributie de 2,8% la producția de gaze naturale pe primele șase luni ale anului. Vom continua programul de optimizare a producției pentru zăcămintele mature.

Capital: Care este nivelul investițiilor la Caragele?
V.M.: Romgaz își propune să își consolideze activitatea de producție a gazelor naturale, care reprezintă core-business-ul companiei noastre. Investițiile în această zonă sunt de circa 100 milioane de euro în zona proiectului Caragele (cea mai mare descoperire de gaz din ultmii 25 de ani – n.r.), fiind concentrate în zona de explorare și evaluare până în 2020 tocmai pentru a atinge un nivel satisfăcător al producției.

Capital: Care sunt directiile de dezvoltare ale Romgaz, pe termen scurt și mediu, pe lângă partea de producție? 
V.M.: Avem în plan extinderea depozitului de gaze de la Sărmăşel și construirea unui depozit nou în Fălticeni. De asemenea, și nu în ultimul rând, Romgaz și partenerii săi din blocul petrolifer Trident analizează posibilitatea săpării de noi sonde, după ce explorările din prezent au demonstrat că există potențial pentru noi descoperiri de gaze în acel perimetru.

Romgaz are o poziție solidă, și aceeasi evoluție pozitivă, cu rezerve solide, dar și cu proiecte de investiții în derulare sau pe care le are în vedere în viitor.
Virgil Metea

În ceea ce privește energia electrică, proiectul Centralei de la Iernut se află în faza pregătirii începerii lucrărilor, iar acest proiect ne va duce la un randament foarte ridicat al centralei la finalizarea proiectului în 2020, acest proiect reprezentând o investiție importantă a companiei pentru viitor.

 

Capital: Care este opinia dumneavoastră referitoare la crearea Companiei Românesti de Chimie (CERP)? 
V.M.: Nu excludem nicio posibilitate de a crește potențialul investițional, însă toate aceste decizii viitoare de implicare în afaceri precum petrochimia, trebuie să fie făcute după o analiză extrem de atentă. CERP, cel puţin la prima vedere, este un proiect foarte ambițios, care dacă va fi realizat poate asigura o plusvaloare substanțială în economia românească. Romgaz nu a luat încă nici o decizie corporativă legată de participarea la crearea CERP, până în acest moment, dar putem presupune că putem fi cel puțin un furnizor important de gaze pentru această companie.