Calculele ne arată însă că actualul premier nu are încă voturile necesare, ceea ce înseamnă că în perioada următoare vom asista la o luptă extrem de interesantă pe voturile parlamentarilor.

Specialiștii în drept sunt de părere că și cu un vot negativ, premierul ar putea rămâne interimar, chiar și după alegerile prezidențiale.

Un guvern de tranziție ar putea apărea numai dacă opoziția o demite pe Dăncilă prin moțiune de cenzură.

Viorica Dăncilă are la dispoziţie 45 de zile să ceară validarea în Parlament, aşa cum a anunţat miercuri seară, însă până atunci, trebuie să strângă 233 de voturi. Dacă va reuşi, atunci rămâne în funcţie, cu un nou guvern PSD.

Situaţia se complică dacă Viorica Dăncilă nu va primi încrederea parlamentului. Guvernul actual, deci cu miniştri interimari, ar rămâne în funcţie, la fel şi Viorica Dăncilă.

PSD ar putea apela şi la Curtea Constituţională, invocând un conflict juridic între Preşedinte şi Guvern, având în vedere că şeful statului a respins remanierea propusă de Viorica Dăncilă. Dar o decizie a judecătorilor CCR poate veni foarte târziu, ceea ce ar însemna că Viorica Dăncilă rămâne în continuare în fruntea Guvernului.

Singura modalitate prin care poate fi demis guvernul este prin moţiune de cenzură, spun specialiştii. Şi atunci, în locul PSD, ar urma să vină un guvern de tranziţie, format din toate partidele din opoziţie, aşa cum a cerut Klaus Iohannis.

Analiştii spun însă că, având în vedere contextul economic fragil, în special găurile din buget şi promisiunile făcute populaţiei, pentru opoziţie ar fi mai bine ca Viorica Dăncilă să rămână în funcţie pentru că ar avea muniţie cu un guverne interimar sau slab. Preluarea guvernării acum implică riscuri pentru toate partidele anti-PSD.