Unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din judeţele Maramureş şi Satu Mare a fost Viorel Zoicaş, cel despre care se spune că ar fi nepotul lui Virgil Măgureanu (foto). Numele lui se leagă de două întreprinderi importante: AGECOM Baia Mare şi UNIO Satu Mare, ambele “îngropate” de către Zoicaş.

Întreprinderile etalon din Maramureş şi Satu Mare, aduse la sapă de lemn de omul de afaceri

SC AGECOM SA Baia Mare a fost cea mai puternică societate de construcţii din Maramureş, fiind continuatoarea activităţii fostului Trust de Construcţii Montaj Maramureş. SC UNIO SA a fost cea mai mare întreprindere din Satu Mare, cu aproximativ 16.000 de angajaţi înainte de Revoluţie. UNIO a fost cel mai mare producător de utilaje miniere din România, cu export masiv în fosta Uniune Sovietică, China, India şi în ţări ale lumii a treia.

Viorel Zoicaș a fost acţionar important şi preşedinte-director general al celor două societăţi comerciale. Ele au fost privatizate în timpul guvernării CDR, relatează Gazeta de Cluj.

După privatizarea celor două societăţi, s-a vehiculat că în spatele afacerilor s-ar fi aflat Virgil Măgureanu, primul director al SRI, care ar fi captat în acest sens bunăvoința ministrului de Finanţe din acel moment, Decebal Traian Remeș, care era originar din județul Maramureș și avea domiciliul în Baia Mare, la fel că și Viorel Zoicaș.

A fost apropiat de Virgil Măgureanu timp de aproape trei decenii

Viorel Zoicaș și-a creat aura că este nepotul fostului director al SRI şi a beneficiat din acest motiv de un adevărat scut de protecție și de o pistă de lansare în afaceri. Unele voci susţin însă că Zoicaş nu ar fi, de fapt, nepotul lui Virgil Măgureanu, ci doar originar din același sat cu acesta, fiind cel mult o rudă mai îndepărtată.

Indiferent de acest aspect, Zoicaş şi Măgureanu au fost în relații apropiate timp de aproape 30 de ani, afaceristul fiind cel care i-a construit lui Măgureanu, în anii ’90, o vilă în satul natal Giurtelecu Hododului, care a fost mediatizată în perioada respectivă drept “castelul” sau “conacul lui Măgureanu”. Zoicaş s-a ocupat ulterior de întreținerea vilei și-l aștepta, de regulă, pe Măgureanu la aeroporturile din Satu Mare sau din Baia Mare, când fostul şef al SRI venea în zonă. Între timp, relaţiile dintre cei doi s-au mai răcit.

Numele lui Viorel Zoicaş a devenit celebru şi pentru că presa a dezvăluit că el este cel care l-a invitat în România, în 2012, pe generalul mason Alexandr Kondyakov, fost consilier al preşedintelui Vladimir Putin.

Relaţii strânse şi cu justiţia locală

Cât despre societăţile etalon din judeţele Maramureş şi Satu Mare, cele două se află acum în insolvenţă, după două decenii de la privatizare. Motivul principal: managementul defectuos, chiar fraudulos, al preşedintelui-director general Viorel Zoicaş, mai scrie Gazeta de Cluj.

Mai mult, Zoicaş ar avea şi relaţii bune cu justiţia locală, existând zvonuri că acesta ar fi ajutat-o substanţial în cariera de magistrat pe judecătoarea Ardelean-Waltner, inclusiv să devina preşedinte de secţie. Ulterior, toate procesele iniţiate de Viorel Zoicaş la Tribunalul Maramureş au fost repartizate judecătoarei Ardelean-Waltner, inclusiv dosarele de insolvenţă ale AGECOM şi UNIO.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin