Lucian Duță, fost preşedinte al CNAS, pare să fie ţinta unui plan de execuţie sumară la Curtea de Apel Bucureşti, potrivit unor surse judiciare apropiate de acest caz.

Lucian Duță ar urma să fie discreditat şi condamnat, pentru a nu face denunţuri la adresa unor foşti înalţi oficiali SRI

Întreaga miză ar fi discreditarea şi condamnarea acestuia, astfel încât fostul şef al CNAS să nu facă dezvăluiri şi eventual denunţuri la adresa unor foşti înalţi oficiali ai Serviciului Român de Informaţii (SRI), care ar fi implicaţi în fapte foarte grave: trafic de influenţă, luare de mită sau chiar replicarea ilegală și transferul către servicii a bazelor de date ce cuprind informațiile medicale ale românilor.

Aceste ultime fapte ar viza înfiinţarea celebrului sistem de tip Big Brother al SRI, adică SII Analytics.

Aceleaşi surse apropiate de acest dosar vorbeau încă din ianuarie, moment în care dosarul lui Lucian Duță a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, după condamnarea în primă instanţă, despre discuţii între membrii completului de judecată, relatează inpolitics.ro.

Aceştia s-ar fi arătat surprinşi de sentinţa prea blândă de la Tribunalul Bucureşti şi de faptul că DNA nu a făcut recurs, ceea ce ar fi permis o sentinţă cu mai mulţi ani de închisoare, faţă de 6 ani cât s-au dat în primă instanţă.

Cât de credibili sunt cei doi martori denunţători?

Cei doi martori denunţători în procesul ce-l vizează pe fostul preşedinte al CNAS sunt două personaje controversate. Este vorba despre Radu Enache, fost şef al Hewlett-Packard România, și Irina Socol, șefa SIVECO.

Socol a fost condamnată la 2 ani şi jumătate de închisoare pentru evaziune fiscală, în 2016, fiind apoi eliberată condiţionat în mod surprinzător, două luni mai târziu.

Radu Enache şi Irina Socol s-au ocupat de informatizarea realizată la nivelul CNAS, iar Enache a făcut deja un acord de recunoaștere a vinovăției într-un alt dosar în care sunt implicaţi Irinel Popescu și Vasile Ciurchea, alţi doi foşti preşedinţi ai CNAS.

Radu Enache a recunoscut că este vinovat de evaziune fiscală, spălare de bani și chiar luare de mită, însă nu i s-a dat nicio calitate în acest dosar, cu toate că statul român a rămas în pagubă. Şi în cazul Irinei Socol, binecunoscută pentru relaţiile pe care le-a avut la vârful SRI, cu nume precum Virgil Măgureanu, există dovezi clare că ea ar fi făcut evaziune fiscală și spălare de bani, însă şi-a căpătat imunitatea juridică în urma denunţului.

Avocaţi reclamă numeroase nereguli la Curtea de Apel Bucureşti

În dosarul lui Lucian Duță se mai vorbeşte însă că respectivele contracte ale CNAS erau supervizate de către SRI şi STS. Ofiţeri speciali detaşaţi din SRI, STS şi Ministerul de Interne ar fi participat în mod direct la elaborarea unor caiete de sarcini, spun surse, acestea materializându-se ulterior în contracte cu Hewlett-Packard România şi SIVECO.

Avocaţii reclamă numeroase nereguli în desfăşurarea procesului de la Curtea de Apel Bucureşti. Totul merge pe repede înainte, ca şi cum s-ar dori o condamnare cât mai urgentă, orice solicitare a avocaţilor este respinsă, iar audierea cuplului Enache – Socol nu a fost admisă.

Sursa foto: Dreamstime