Vine urgia în weekend în România! Avertizare meteo de fenomene extreme! Cod galben de ploi și ninsori abundente

Atenționare de Cod Galben de la ANM. Metereologii au emis mai multe atenționări de tip Cod galben pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă, cu privire la posibile intensificări ale vântului, ploi și ninsori abundente.

Astfel, în intervalul de valabilitate 10 decembrie ora 11:00 – 11 decembrie, ora 18:00, în sudul, estul și centrul țării –vro avea loc predominant ploi în general moderate cantitativ, dat intensificări ale vântului, atenționează ANM.

Intensificări ale rafalelor de vânt

Atenționare de Cod Galben de la ANM. În intervalul menționat, temporar, vor fi precipitații în general moderate cantitativ, predominant sub formă de ploaie în sudul, estul, apoi și în centrul țării și mixte la munte. Cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 30 l/mp. Pe alocuri, în Moldova și în zona montană vor mai fi depuneri de polei.

Local, vântul va prezenta intensificări, cu rafale în general de 40…50 km/h, iar pe crestele montane de peste 70…80 km/h.

De asemenea, ANM a emis un Cod galben și cu privire la ploi importante cantitativ, dar și la ninsori abundente.

Ploi importante cantitativ

Atenționare de Cod Galben de la ANM. Astfel, în intervalul de valabilitate: 10 decembrie, ora 18:00 – 11 decembrie, ora 18:00,  în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și sud-vestul Moldovei, vor avea loc ploi importante cantitativ.

În Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1700 m – ninsori abundente, strat consistent de zăpadă, intensificări ale vântului și viscol.

În nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în sud-vestul Moldovei, cu precădere în zona subcarpatică și la altitudini mai mici de 1700 m, vor predomina ploile. Acestea vor fi importante cantitativ și se vor acumula peste 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Ninsori abundente

Atenționare de Cod Galben de la ANM. În zona Carpaților Meridionali și de Curbură, în general la altitudini de peste 1700 m, va ninge și se va depune strat consistent de zăpadă. Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de peste 80…90 km/h și temporar va fi viscol ce va determina scăderea vizibilității.

Iar în intervalul de valabilitate 12 decembrie, ora 08:00 – 13 decembrie, ora 10:00, în nordul Munteniei și sud-vestul Moldovei vor avea loc ploi importante cantitativ.

În Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1700 m, se așteaptă ninsori abundente, strat de zăpadă consistent, intensificări temporare ale vântului și viscol

Se vor acumula cantități de apă

Atenționare de Cod Galben de la ANM. În nordul Munteniei și în sud-vestul Moldovei, cu precădere în zona subcarpatică și la altitudini mai mici de 1700 m, vor predomina ploile. Acestea vor fi în general importante cantitativ și se vor acumula peste 20…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

În zona Carpaților Meridionali și de Curbură, în general la altitudini de peste 1700 m, va ninge și se va depune strat de zăpadă, local consistent. Temporar, în zona montană înaltă vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de peste 70…80 km/h, viscolind ninsoarea, iar vizibilitatea va fi scăzută.

Temporar va ploua în majoritatea regiunilor, iar în cele sudice și estice se vor acumula cantități de apă ce vor depăși pe alocuri 15…20 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.