Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a vorbit despre riscul prezentat de multe dintre spitalele din ţara noastră în cazul unui cutremur devastator.

La un cutremur puternic în România, anumite spitale s-ar putea prăbuşi complet

Întrebat cu privire la raportul Curţii de Conturi din 2022, care afirma că o treime din spitalele din București ar putea fi afectate puternic și chiar grav avariate, chiar s-ar putea prăbuși, Andrei Baciu a afirmat următoarele:

„Sunt două tipuri de chestii pe care poți să le faci. Dacă e să te uiți din punct de vedere strict administrativ, ce putem să facem azi? Sunt lucruri care țin de infrastructură și nu au un impact imediat.

Aici trebuie să te asiguri că acolo unde sunt proiecte să găsești resurse de finanțare și să te asiguri că respectivele finanțări sunt alocate către a dezvolta cât mai multe proiecte care să reziste la cutremure, să fie moderne și în pas cu timpurile și peste 10 ani. Ăsta este un plan de acțiune.

Celălalt plan de acțiune este de a te asigura că sunt toate cele necesare într-un astfel de dezastru. Astea sunt chestiuni care țin de desfășurarea efectivă a evenimentelor iar aici, spre exemplu, ce se întâmplă în Turcia ține de mobilizarea pacienților către alte unități medicale.”

Jumătate din spitalele din România sunt expuse nivelului mediu de hazard seismic

Mai mult, o analiză a DSU a indicat că vom avea 6 spitale distruse, iar 22 parțial în București.

Jumătate din spitalele din România sunt expuse nivelului mediu de hazard seismic, a punctat gazda emisiunii de pe Digi24 la care a fost invitat Andrei Baciu.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii a replicat că „tocmai de asta este o prioritate și alocarea de resurse semnificative pentru infrastructură și nu se oprește la PNRR, mai sunt și alte planuri”.

Andrei Baciu: N-o să poți la nesfârșit să ranforsezi clădiri care au fost construite… și să nu vii cu infrastructură nouă

Andrei Baciu a vorbit şi despre nevoia de a nu mai renova la nesfârşit o clădire veche. „Va trebui la un moment dat să găsești soluții pentru a construi și spitale noi”, a indicat reprezentantul Ministerului Sănătăţii.

„Situația variază foarte mult, în funcție de când a fost construită clădire, tipul, dacă sunt renovări, dacă sunt tot felul de soluții tehnice pentru ranforsarea clădirilor acolo unde era nevoie.

Va trebui la un moment dat să găsești soluții pentru a construi și spitale noi. N-o să poți la nesfârșit să ranforsezi clădiri care au fost construite… și să nu vii cu infrastructură nouă. Riscul de a avea cutremur este similar, și azi, și acum zece ani, și peste zece ani. Important este ce faci. Lucrurile astea se întâmplă real.

Este această listă de 27 de spitale care vor fi construite sau de la zero sau vor fi renovate sau dotate. Pledoaria mea este pentru eforturile care se fac ca situația în 3 ani, 5 ani să fie semnificativ mai bune decât ceea ce este acum”, a mai declarat Andrei Baciu.