Parlamentul a aprobat Planul Național de Combatere a Cancerului. Acesta va deveni astfel lege, după cum a anunțat miercuri seara Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

 România poate să respecte standardele europene, de la zona de prevenție și diagnosticare timpurie până la tratamente inovative

Andrei Baciu spune că acesta este „primul angajament de anvergură al României pentru a lupta împotriva cancerului, un cadru normativ care va da șanse reale pacienților de a învinge această afecțiune și de a duce această luptă încrezători”.

Prin acest plan, se arată că România poate să respecte standardele europene, de la zona de prevenție și diagnosticare timpurie până la tratamente inovative, iar acest lucru va mări considerabil șansele pacienților de a învinge boala.

Proiectul de lege pentru prevenirea și combaterea cancerului prevede că toți cetățenii români au dreptul, garantat de stat, la serviciile de natură medicală, socială și de susținere psihologică, toate cuprinse în Planul național de prevenire și combatere a cancerului, după cum urmează: servicii medicale de prevenire, diagnostic și tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative, servicii de psiho-oncologie, onconutriție și oncofertilitate, servicii sociale și indemnizații lunare de hrană.

Ce femei sunt mai predispuse la cancerul de col uterin?

Legat tot de această maladie, un studiu de specialitate a demonstrat că produsele pentru îndreptarea părului prezintă un risc mai mare de dezvoltare a cancerului uterin în rândul persoanelor care le folosesc frecvent. Un studiu cu privire la riscul de cancer uterin la femeile care folosesc produse pentru îndreptarea părului a fost realizat de un grup de cercetători din Statele Unite ale Americii.

„Am estimat că 1,64% dintre femeile care nu au folosit niciodată produse pentru îndreptarea părului vor dezvolta cancer uterin până la vârsta de 70 de ani, dar în cazul celor care le utilizează frecvent, riscul creşte până la 4,05%”, a spus Alexandra White, coordonatoarea studiului din cadrul Institutului Naţional pentru Siguranţa Sanitară a Mediului (NIEHS) din SUA, potrivit Reuters.

„Este important însă ca informaţia să fie pusă în context. Cancerul uterin este o formă relativ rară de cancer”, a adăugat cercetătoarea.

Cu toate acestea, cancerul uterin este cel mai frecvent cancer ginecologic în SUA, potrivit Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor din SUA (CDC). Incidenţă în creştere se manifestă în special în rândul femeilor de culoare. Cercetătorii au monitorizat 33.947 de femei diverse din punct de vedere rasial, cu vârste între 35 şi 74 de ani, pe o perioadă medie de aproape 11 ani. În această perioadă, 378 de femei au dezvoltat cancer uterin.

După ce au fost luați în considerare şi alţi factori de risc ai participantelor, pericolul de dezvoltare a cancerului uterin erau de peste două ori şi jumătate mai mare în cazul femeilor care au folosit produse pentru îndreptarea părului de mai mult de patru ori în anul anterior.