ANM a venit cu ultimele date despre vreme. Astfel, în săptămâna 28.11.2022 – 05.12.2022, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile estice, sud-estice și la munte. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, centrale și la munte.

În săptămâna 05.12.2022 – 12.12.2022, prognoza meteo indică că temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele estice și nord-estice. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Cum va fi vremea în următoarele săptămâni

Prognoza meteo pentru săptămâna 12.12.2022 – 19.12.2022 vine cu temperaturi medii, care vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, posibil ușor mai coborâte în nord-est. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

În săptămâna 19.12.2022 – 26.12.2022, temperaturile vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, posibil ușor mai coborâte în nord-estul țării. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Un nucleu ciclonic lovește România

Un nucleu ciclonic care a adus zăpezi în Croația și Serbia se apropie și de România. Alina Șerban, meteorolog în cadrul ANM a arătat că sisteme frontale vor traversa teritoriul țării noastre până spre finalul săptămânii, când se va mai răci. Potrivit acesteia, temperaturile vor coborî treptat, astfel încât se va menține în jumătatea sudică, până spre finalul săptămânii, vreme ușor mai caldă decât ar trebui să avem la această dată, acest lucru însemnând maxime cuprinse între 10-12 grade Celsius, în timp ce în restul teritoriului vorbim de o vreme normală cu temperaturi maxime de la 2-3 grade Celsius – în nordul Moldovei, la cel mult 7-8 grade Celsius – în regiunile vestice.

„În aceste condiții, precipitațiile vor fi mai amestecate în zonele montane lapoviță și ninsoare. Este foarte probabil să mai apară și prin Transilvania precipitații slabe, sub formă de lapoviță și ninsoare, însă slabe cantitativ de această dată. Minimele vor scădea treptat. Acestea vor deveni ușor negative spre finalul săptămânii cam în toate regiunile”, a comentat meteorologul din cadrul ANM.

Temperaturi, în jurul normelor specifice perioadei

Vineri, 25 noiembrie, valorile termice se vor situa, în general, în jurul normelor specifice perioadei. Cerul va avea înnorări în regiunile intracarpatice, unde, cu precădere ziua, pe arii restrânse va ploua slab. În restul țării cerul va fi variabil, iar ploile izolate. La munte, la altitudini mari, vor fi ninsori și lapoviță. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe crestele montane, în sud-vest și sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 4 și 12 grade Celsius, iar cele minime între – minus 4 și 4 grade Celsius. Spre sfârșitul intervalului, izolat în centru și sud, vor fi condiții de ceață.

În București, cerul va fi variabil, cu unele înnorări la începutul intervalului, dar condițiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 12 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între zero și 2 grade Celsius. Spre sfârșitul intervalului vor fi condiții de ceață.