Veşti excelente pentru România, anunţate chiar de la nivel înalt, de la Bruxelles! Comisarul european pentru Transporturi, românca Adina Vălean, a transmis că ţara noastră ar putea primi deja un avans din fondurile PNRR înainte de luna iunie.

“Ne putem aştepta la imunizarea populaţiei într-un procent extrem de mare pentru a opri pandemia undeva la sfârşitul acestei veri”

Experţii Comisiei Europene vor face o analiză de cost pe fiecare proiect inclus în PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) şi, dacă totul va merge bine, România ar putea primi un avans de 13% din totalul fondurilor. “Negocierile nu sunt încă finalizate”, a subliniat totuşi Adina Vălean. Oficialul european a oferit detalii şi despre mersul campaniei de vaccinare la nivelul UE.

“Cred că există, în momentul de faţă, motive de optimism (în privinţa economiei – n.red.) datorită campaniei de vaccinare, care începe să prindă viteză în ţările Uniunii Europene. Toate estimările spun că, după un trimestru mai lent, ne putem aştepta la imunizarea populaţiei într-un procent extrem de mare pentru a opri pandemia undeva la sfârşitul acestei veri. Asta ar însemna o ridicare cât mai rapidă a restricţiilor.

Ca oportunităţi de finanţare, în acest moment statele membre sunt pe ultima sută de metri cu depunerea Planurilor Naţionale de Redresare Economică şi Rezilienţă. Dacă e să mă refer la domeniul transporturilor, Planul Naţional al României, în forma pe care am văzut-o până acum, există o alocare importantă pentru transporturi. Să vedem cât va fi în final, dar în orice caz un minim de două miliarde de euro ar fi o şansă importantă pentru infrastructura din România. Sigur, nu acoperă toate nevoile.

După depunerea Planului care, teoretic, are termen limită sfârşitul acestei luni, intră experţii Comisiei care trebuie să facă analiză de cost pe fiecare proiect. Dacă lucrurile merg bine, se poate primi un avans de 13% din totalul fondurilor înainte de luna iunie. Negocierile nu sunt încă finalizate, deci vom vedea în curând care vor fi datele exacte pentru acordarea primelor fonduri”, a declarat Adina Vălean vineri, în cadrul unei dezbateri de specialitate, organizată de DCNews, scrie Agerpres.

“Proiectele, la nivel provizoriu, arată bine, dar aştept detaliile”

Comisarul european pentru Transporturi a indicat şi ce fel de proiecte se aşteaptă din partea României: “o listă de proiecte concrete, mature, care să permită cheltuirea rapidă a banilor, pentru că ultimele decontări se vor face în 2026”.

“Proiectele, la nivel provizoriu, arată bine, dar aştept detaliile. Mai sunt ţări care nu au depus (PNRR-uri – n.red.), sunt ţări care au spus că nu depun (la termen – n.red.). Olanda, de exemplu, va depune până în septembrie, dar e problema lor pentru că termenul de folosire a banilor, 2026, rămâne”, a declarat Vălean.

Cei şase piloni ai Mecanismului de redresare şi rezilienţă

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României este documentul strategic care fundamentează priorităţile de reformă şi domeniile de investiţii la nivel naţional pentru instituirea Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

Mecanismul este gândit pe şase piloni:

  • Tranziţie verde;
  • Transformare digitală;
  • Creştere inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare şi inovare, precum şi o piaţă internă funcţională, cu întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) puternice;
  • Coeziune socială şi teritorială;
  • Sănătate, precum şi rezilienţă economică, socială şi instituţională, în scopul, printre altele, al creşterii nivelului de pregătire pentru situaţii de criză şi a capacităţii de reacţie la criză;
  • Politici pentru generaţia următoare, copii şi tineret, cum ar fi educaţia şi competenţele.