Anunțul momentului pentru milioane de români! Se dau amenzi de până la 3.000 de lei. Ce este obligatoriu să faceți

Finalul recensământului va avea loc în 20 de zile, însă progresul a înregistrat probleme din cauza oamenilor care sunt tot mai reticenți să răspundă întrebărilor. Pe de altă parte, numărul recenzorilor  este în scădere, iar unii dintre ei au renunțat chiar din primele zile.

Un recenzor a explicat că oamenilor le este frică ca nu care cumva să se trezească cu conturi la bancă și le este frică să nu arate actele deoarece cred că recenzorii le pot lua. Pe de altă parte, acestora le este frică și de faptul că ar putea să le fie luate proprietățile.

Acestea nu ar fi singurele probleme. Recenzorii mai spun că lucrează mai greoi cu tableta și există și probleme tehnice, la care se adaugă și cele cu listele.

Nici numărul recenzorilor nu face ca procesul să meargă mai repede. În București este nevoie de 1,650 de recenzori, însă pe teren se află puțin peste 700. Până acum, doar 100.000 de bucureșteni au fost recenzați prin interviuri față în față.

Amenzi uriașe pentru cei care refuză să răspundă întrebărilor

Autoritățile amintesc că românii care refuză să răspunsă la aceste întrebări riscă amenzi de până la 3.000 de lei. În Oradea, de exemplu, deja au fost acordate 15 astfel de sancțiuni contravenționale.

Amenzile sunt şi mai mari, între 1.500 lei şi 5.000 lei, pentru cei care nu permit accesul recenzorilor în locuinţă. De asemenea, şi recenzorii pot fi amendaţi, cu până la 5.000 de lei, asta dacă folosesc datele colectate în alt scop.

Reprezentanții Institutului Național de Statistică (INS) a venit cu o serie de clarificări în ceea ce privește participarea la recensământ. Potrivit celor de la INS, chiar dacă participarea la recensământ 2022 este obligatorie, românii trebuie să știe că nu există nicio lege care să-i oblige să primească recenzorul în casă. Astfel, fiecare poate decide unde alege să răspundă la întrebări.

Nouă milioane de români au completat formularul online, în timp ce aproape 4 milioane au răspuns la interviurile cu recenzorii.

Autoritățile ne avertizează să avem grijă la impostori

Amintim românilor că trebuie să aibă grijă și să fie precuți. S-ar putea ca unele persoane să se dea drept recenzori pentru a vă intra în casă. Țineți minte că recenzorii poartă o legitimație specială și nu vă vor cere să intre în locuința dumneavoastră. Datele vor fi completate la ușă. Este important de știut cum deosebim recenzorii de impostori.

„Oamenii pot solicita recenzorului, pe lângă legitimatia ştampilată de Primărie, să prezinte actul de identitate”, spun autoritățile.