Viktor Orban va ratifica astăzi aderarea Suediei la NATO

Conform informațiilor furnizate de Reuters, Ungaria, sub conducerea lui Viktor Orban, este pe cale să ratifice aderarea Suediei la NATO în cursul zilei de luni. Această decizie ar reprezenta înlăturarea ultimului obstacol în calea pasului istoric al Suediei. Țara nordică și-a menținut neutralitatea în timpul a două războaie mondiale și în conflictul tensionat al Războiului Rece.

Amintim că, recent, o echipă diplomatică din Statele Unite a efectuat o vizită în Ungaria. În urma acestei întâlniri, atitudinea susținătorilor lui Viktor Orban a suferit o schimbare radicală.

După o vizită recentă a premierului suedez Ulf Kristersson în Ungaria și semnarea unui acord de armament între cele două țări, este de așteptat ca votul parlamentului ungar să treacă fără probleme.

Această evoluție va marca sfârșitul unor luni de întârzieri în procesul de finalizare a modificărilor politicii de securitate a Suediei.

Recep Tayyip Erdogan, Jens Stoltenberg, Ulf Kristersson
Recep Tayyip Erdogan, Jens Stoltenberg, Ulf Kristersson / SURSA FOTO: NATO

Stockholm renunță la politica de nealiniere

În urma invaziei Rusiei în Ucraina din 2022, Stockholm a abandonat politica sa de nealiniere în favoarea unei mai mari securități în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

Prin aderarea Suediei în NATO, statul urmează Finlanda și devine astfel al 32-lea membru. Liderii occidentali au subliniat că prin aderarea Suediei în NATO, președintele rus Vladimir Putin a obținut exact rezultatul opus celui pe care îl urmărea atunci când a declanșat războiul în Ucraina – o extindere a alianței.

În ciuda aderării Finlandei la NATO în anul precedent, Suedia a fost nevoită să amâne procesul său de aderare. Turcia și Ungaria, cu relații mai calde față de Rusia decât alte țări membre ale Alianței, au exprimat opoziție.

Turcia a blocat ratificarea aderării Suediei la NATO. Statul a cerut implementarea unor politici mai riguroase împotriva membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care i-a acuzat că au un acord cu suedezii.

Suedia a revizuit legislația și a relaxat regulile privind vânzarea de arme, într-o încercare de a calma Turcia.

Președintele Tayyip Erdogan a asociat ratificarea cu aprobarea SUA pentru vânzarea de avioane de luptă F-16 către Turcia. Acum, Ankara își îndreaptă atenția către Statele Unite, sperând că acestea vor face demersuri pentru a obține consimțământul Congresului SUA.

Atitudinea ambiguă a Ungariei a fost evidențiată de reacția din Budapesta. Ungarii s-au concentrat mai mult pe exprimarea nemulțumirii față de criticile suedeze referitoare la direcția dezvoltării democratice sub guvernarea premierului naționalist Viktor Orban, în loc să aducă în discuție cerințe clare.

suedia, nato
NATO și Suedia / SURSA FOTO: Dreamstime

Suedia, o valoroasă resursă pentru NATO

Incorporarea Suediei și a Finlandei în Alianță marchează cea mai notabilă extindere a acesteia de la momentul în care s-a extins în Europa de Est în deceniile anilor 1990.

Suedia și-a consolidat colaborarea cu Alianța în ultimele decenii, participând la operațiuni în diverse locații, cum ar fi Afganistanul. Integrarea sa va facilita planificarea apărării și colaborarea pe flancul nordic al Alianței.

Totodată, Suedia aduce în sfera alianței resurse valoroase. Inclusiv submarine de vârf adaptate la condițiile din Marea Baltică și o flotă semnificativă de avioane de vânătoare Gripen fabricate local.

În plus, țara își va crește cheltuielile militare. Suedia va atinge pragul de 2% din PIB pentru apărare în acest an, conform standardelor NATO.