Viktor Orban își anunță din timp victoria electorală
Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a declarat încrezător că va câștiga alegerile din 2026 cu o „majoritate confortabilă”, într-o luptă pe care o consideră „corectă”.
Declarația vine într-un moment în care discursul său politic se apropie tot mai mult de modelul impus de Vladimir Putin, care a fost reales în martie 2024 după ce anunțase anterior că va câștiga cu 82%. În cele din urmă, liderul de la Kremlin și-a adjudecat al cincilea mandat cu 88%, după eliminarea oricărui rival serios.
Orban a făcut aceste afirmații într-un interviu publicat de televiziunea de stat maghiară, Hirado. El a transmis că se așteaptă la o „victorie de mari proporții” în 2026 și a lăudat eforturile președintelui american Donald Trump de a opri războiul din Ucraina.
Orban vede Ucraina și UE, „învinse” în războiul cu Rusia
Discursul premierului ungar a fost dominat de atacuri la adresa Uniunii Europene și a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a ironizat numindu-l „comediant” și „influencer”. Orban susține că Ucraina a respins toate inițiativele de pace propuse, inclusiv cele promovate de el însuși în urma vizitelor făcute anul trecut la Kiev, Moscova, Beijing și Washington.
El afirmă că toate problemele majore ale Europei – stagnarea economică, inflația, prețurile ridicate la alimente și energie – își au originea în conflictul din Ucraina. În opinia sa, Uniunea Europeană susține în mod activ continuarea războiului, în timp ce Rusia ar fi fost practic obligată să meargă mai departe, din cauza sacrificiilor deja făcute.
„Niciodată n-am mai văzut ca într-o chestiune strategică atât de importantă ţările de pe cele două ţărmuri ale Oceanului Atlantic, America dincolo, Europa aici, să urmeze căi strategice diferite. America e pe calea păcii, pe când noi avansăm pe calea războiului”, a spus el.
Orban consideră că Zelenski nu este capabil să gestioneze o criză de asemenea proporții și că încearcă să joace un rol politic pe care nu îl înțelege. A relatat că, în timpul întâlnirii avute cu el, nu a reușit să poarte o discuție profundă: „Aici mă aflu într-adevăr faţă în faţă cu un comediant”, a spus Orban.

Viziune ruptă de partenerii europeni: America vrea pace, Europa vrea război
În cadrul aceluiași discurs, Viktor Orban a prezentat o viziune geostrategică conform căreia există o falie transatlantică între SUA și Europa. El susține că America este pe drumul păcii, în timp ce țările europene, în opinia sa, susțin în mod direct sau tacit războiul din Ucraina.
Orban a mai afirmat că, dacă Statele Unite nu obțin cooperarea celor două tabere beligerante, vor ieși complet din conflict, lăsând Europa singură să suporte consecințele economice și de securitate.
De asemenea, a spus că „toată lumea este mai interesată de război decât de pace”, cu toate că, anterior, indicase că unele state, precum Turcia, Ungaria, SUA și Slovacia, ar susține încetarea ostilităților.
Această contradicție este completată de o concluzie: războiul nu va fi câștigat pe câmpul de luptă, ci doar printr-o soluție diplomatică care presupune o întâlnire directă între președinții Rusiei și Statelor Unite. În lipsa unui astfel de dialog, Orban avertizează că „vor urma luni lungi și grele” de conflict.
Refuză aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană
Premierul ungar a reiterat opoziția sa fermă față de integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, subliniind că procesul este într-un blocaj și că nu poate continua fără unanimitatea statelor membre.
El a menționat că un vot consultativ recent din Ungaria a confirmat poziția guvernului său, iar în opinia sa, Europa va trebui în curând să accepte că a pierdut războiul, la fel ca Ucraina. Orban consideră că liderii europeni, cu excepția ungurilor și slovacilor, au urmat o strategie greșită, care a condus inevitabil la eșec.
„Trebuie să se oprească eforturile ucrainenilor de a intra în Uniunea Europeană”, a subliniat el.
Potrivit premierului ungar, momentul în care acest eșec va fi recunoscut oficial va avea „consecințe foarte serioase asupra politicii europene”, atât în planul deciziilor strategice, cât și al relațiilor cu partenerii internaționali.
Viktor Orban, discurs anti-occidental în linie cu retorica de la Kremlin
Declarațiile lui Viktor Orban marchează o nouă apropiere de stilul politic al lui Vladimir Putin.
Anunțul prematur al victoriei electorale, denigrarea președintelui ucrainean, acuzațiile lansate la adresa UE că vrea război și prezentarea Rusiei ca victimă sunt teme centrale în propaganda rusă.