Viitorul comerțului: 5 moduri în care tehnologia transformă afacerile

Creșterea vine ca urmare a unei adopții pe larg a noilor soluții tehnologice din partea companiilor pentru a corespunde cerințelor de personalizare și de comoditate din partea consumatorilor. Împreună cu Olga Petrașcu, Commercial Business Partner e-commerce & Retail la EBS Integrator, am identificat modul în care implementarea noilor tehnologii nu doar satisface nevoile pieței, ci și schimbă fundamental relația dintre afaceri și consumatori. Iată care sunt cele cinci motive cheie de ce tehnologia este vitală pentru succesul în retailul clasic sau e-commerce.

1. Optimizarea experienței de cumpărare

Personalizarea experienței de cumpărare, una dintre principalele cerințe ale consumatorilor, este satisfăcută în comerț prin integrarea noilor tehnologii. De exemplu, prin folosirea inteligenței artificiale, comercianții pot analiza comportamentul de cumpărare al clienților și oferi recomandări personalizate, transformând fiecare interacțiune într-o experiență unică, adaptată nevoilor și preferințelor individuale. De asemenea, realitatea augmentată adaugă o dimensiune suplimentară, permițând clienților să experimenteze produsele într-un mod complex, eficientizând astfel procesul decizional. Un bun exemplu în acest sens este Sephora, lider în industria frumuseții, care a implementat chatboturi și tehnologii de probă virtuală bazate pe inteligență artificială. Aceste inovații au contribuit la creșterea cu 25% a veniturilor din vânzările retail în 2023, în valoare de 19,4 miliarde de dolari.

2. Acces la clienți și piețe noi

Adoptarea tehnologiilor digitale în comerț deschide noi oportunități pentru amplificarea veniturilor și extinderea bazei de clienți. Prin utilizarea canalelor digitale, cum ar fi platformele de e-commerce și aplicațiile mobile, comercianții accesează piețe noi și diversificate, eliminând restricțiile geografice. Aceste canale oferă acces continuu, 24/7, și o multitudine de opțiuni de plată flexibile, de la portofele digitale până la tranzacții cu criptomonede, simplificând astfel experiența de cumpărare și sporind satisfacția clienților. Un exemplu de succes este aplicația mobilă PRSNT, dezvoltată de EBS Integrator pentru o companie britanică de cadouri digitale, ce a contribuit la mărirea semnificativă a prezenței online a comerciantului. În 2021, PRSNT a reușit să atragă peste 33.000 de utilizatori, obținând titlurile de cea mai bună aplicație mobilă și Compania de Cadouri a Anului, premii acordate de South of England Prestige Awards.

 3. Optimizarea capacității operaționale

Tehnologiile avansate, precum sistemele de planificare a resurselor întreprinderii (ERP) și tehnologia blockchain sunt foarte importante pentru a îmbunătăți eficiența în comerț. Sistemele ERP integrează și centralizează funcții vitale ale afacerii, de la gestiunea inventarului la administrarea resurselor umane și contabilitate, facilitând astfel o coordonare internă mai bună și o luare de decizii mai calculată. Un exemplu remarcabil este Walmart, care a reușit să scurteze timpul necesar pentru urmărirea provenienței alimentelor de la 7 zile la doar 2,2 secunde, ca urmare a implementării ERP și blockchain. Utilizarea acestor tehnologii a contribuit la îmbunătățirea experienței de cumpărare a clienților și consolidarea poziției de lider pe piață, cu o cifră de afaceri de 499 de miliarde de dolari.

Date retail
SURSA FOTO: statista.com

4. Avantaje competitive și dezvoltare continuă

Tehnologia joacă un rol esențial în stimularea inovației și menținerea competitivității pe piață. Adoptarea tehnologiilor, cum ar fi cloud computingul, software-ul open source sau interfețele de programare a aplicațiilor (API-urile) și metodologiile agile, oferă comercianților instrumentele necesare accelerării inovației, testării rapide de idei noi și implementării lor eficiente la o scară mai largă. Amazon exemplifică această dinamică prin platforma sa Amazon Web Services (AWS). Inițial un proiect intern menit să susțină infrastructura e-commerce a companiei, s-a transformat treptat într-un lider global în cloud computing, oferind sprijin pentru dezvoltarea altor companii. Această schimbare a contribuit semnificativ la creșterea veniturilor Amazon, cu cifre impresionante de 25,7 miliarde de dolari.

5. Gestiunea mai bună a riscurilor

Unul dintre beneficiile evidente ale inovației tehnologice în comerț este gestiunea mai eficientă a riscurilor și asigurarea conformității necesare cu reglementările. Tehnologiile avansate de securitate cibernetică, cum ar fi criptarea datelor și autentificarea biometrică, protejează informațiile confidențiale ale clienților și ale afacerii împotriva atacurilor cibernetice și scurgerilor de date. Sistemele automatizate de monitorizare și raportare nu doar cresc transparența și responsabilitatea organizațională, ci și asigură respectarea legislației stricte privind protecția datelor, precum GDPR în Uniunea Europeană. Implementarea software-urilor de gestiune a riscurilor și conformității (GRC) ajută companiile să identifice și să prevină prompt potențialele riscuri ca urmare a modificărilor legislative sau de piață. Drept exemplu, prin aceste măsuri, H&M (Hennes & Mauritz AB) nu doar și-a protejat operațiunile și datele, ci și a înregistrat venituri de aproximativ 199 miliarde de coroane suedeze (circa 19 miliarde de euro) în anul fiscal 2022, demonstrând că o gestiune eficientă a riscurilor contribuie direct la stabilitatea și succesul financiar al companiei.

EBS
EBS

Integrarea tehnologiei în comerț se dovedește a fi crucială, atât drept răspuns la cerințele legislative și necesitățile consumatorilor, cât și pentru a ameliora interacțiunea dintre afaceri și clienți. Prin optimizarea experienței clienților și eficientizarea proceselor operaționale, implementarea noilor tehnologii stimulează creșterea vânzărilor, inovația și competitivitatea, asigurând o gestiune eficientă a riscurilor și conformitatea cu reglementările în vigoare. Transformarea digitală nu este doar o necesitate impusă de piață, ci reprezintă și o oportunitate strategică de adaptare la un mediu economic global în continuă schimbare.

EBS Integrator, specializat în consultanță și dezvoltare de software, cu peste 13 ani de experiență și activitate în domeniu, a sprijinit până acum peste 300 de clienți locali și internaționali în extinderea afacerilor în mediul digital. Oferind soluții complete de transformare digitală pentru diverse sectoare, EBS Integrator facilitează navigarea afacerilor în provocările pieței, generând valoare adăugată atât pentru afaceri, cât și pentru consumatori.

Autor: Olga Petrașcu, Commercial Business Partner e-commerce & Retail, EBS Integrator