Daniela Șerban a transmis că după criza din 2008-2009, care a afectat puternic și Bursa de Valori București, în ultimii 10 ani revenirea a fost spectaculoasă.

„În ultimii ani România a fost în top 5 creșteri globale, de-a lungul ultimilor 5 ani companiile românești au dat printre cele mai mari dividende din lume, procentual. Și nu în ultimul rând, un record de tranzacții de finanțare, realizate prin piața locală. Vorbim de 3 IPO-uri pe piața principală, companii noi care au venit cu finanțări de zeci de milioane de euro, și peste 20 pe piața AeRO”, a declarat Daniela Șerban în timpul podcastului Esențial.

Diferențele dintre piața principală și AeRO

„Piața AeRO este o piață mai mică a Bursei de Valori București, cu reglementări mai puține, se ajunge mai ușor ca și companie și sunt prezente companii mai mici. Este administrată de BVB, ASF-ul supraveghează acea piață, însă este un sistem mai flexibil pentru companii. Noi, ca investitori, dacă avem cont la un broker tranzacționăm atât pe piața principală cât și pe AeRO”, explică Daniela Șerban.

Președintele ARIR pune accent pe faptul că un investitor trebuie să aleagă între investiții individuale sau prin intermediului unul broker/fond mutual. Evident, fiecare decizie trebuie să fie influențată de nivelul de cunoștințe pe care respectivul îl are în lumea bursei.

„Tranzacționarea pe platforme sau directă înseamnă că-ți asumi tu deciziile, în ce companii investești, cât de des o faci, alături de întreaga gestiune a economiilor. Sfatul meu este să creionezi acea strategie, de ce faci cu banii tăi, alături de un consultant financiar”, este de părere Daniela Șerban.

Obiectivele investitorilor la bursă diferă de la persoană la persoană, însă indiferent de caz, un investitor la început de drum trebuie să ia în calcul: câți bani este dispus să investească, cum vrea să-și gestioneze viața din punct de vedere financiar, ce vrea să se întâmple cu el la pensie, etc. Daniela Șerban ne-a transmis că toate aceste detalii trebuie să fie transmise consultantului, dacă investitorul alege să colaboreze cu unul.

Totuși, în majoritatea situațiilor, oamenii care investesc bani la bursă nu țin cont de un consultant sau un broker: „Pe piața locală, și au fost făcute studii, prietenii sunt cei care fac diferența în deciziile financiare. Dacă mi-a spus prietenul meu, vecinul sau cineva din familie, tind să cred mai mult”, ne transmite Daniela Șerban.

Creștere de 35% a numărului investitorilor la bursă

„Bursa este o investiție pentru că acolo vorbim de companii reale, proiecte reale, iar acele companii raportează niște cifre, niște date reale. Practic, tu devii antreprenor prin intermediul deținerii acelor companii. Vorbim de creșteri, de un apetit mai mare al investitorilor către piața de capital, iar acest lucru se arată prin cifrele date de BVB. Vorbim de o creștere de 35% în ultimii doi ani, de la 50.000 la 70.000 investitori.

Noi putem să investim direct la bursă sau să avem unități de fond. Adică să fim parte dintr-un fond de investiții. Acolo vorbim de creșteri mult mai mari, sute de mii de oameni care au aceste fonduri de investiții și foarte mulți au introdus acest modul de direct debit, o sumă minimă, să spunem de 50 de lei, pe care o investești lunari în fond”, a spus Daniela Șerban în timpul podcastului Esențial.

Din 1998 până în prezent la Bursa de Valori București, indicele principal, BET, s-a înregistrat o medie a randamentului anual de 12%. Anul trecut, spre exemplu, indicele BET a înregistrat o creștere de până la 30%, iar anul acesta se află într-o situație de -0,5%, având în vedere situația războiului.