Adriean Videanu admite ca gripa aviara este mai degraba o nebunie intretinuta artificial. si ca, la margine de Bucuresti, se traieste in stilul anilor ‘50. Ca o gluma, poate fi vorba chiar de o atractie turistica.

Capital: Am ajuns de rasul curcilor. Unde este capitala de tara care adera la UE in 2007 ? Oare se cresc porci si la Paris ?


Adriean Videanu: Este o decizie greu de luat, pentru ca pe de o parte este inacceptabil ca intr-o capitala europeana sa se creasca gaini si porci. Vreau sa va spun ca sunt chiar stradute centrale ale Bucurestiului unde se cresc animale. Iar acest lucru este absolut inadmisibil, dar la fel de adevarat este ca la periferie nici nu stii exact daca este capitala europeana sau un sat. Pe de alta parte, insa, nu prea avem cum sa reparam aceste greseli atat de repede.

Capital: De ce ?


Adriean Videanu: Avem un Bucuresti cu istoria si traditia lui, de care sunt obligati toti sa tina cont. Eu am tinut foarte mult sa arat ca avem nevoie ca Bucurestiul sa fie privit ca o singura autoritate administrativa. Ceea ce eu am propus, fara a aduce atingere autonomiei locale, a fost consolidarea bugetului. Astfel incat sa punem impreuna resursele si sa incepem proiectele majore. Cred ca ar fi fost important sa avem aceasta disponibilitate politica pe care nu am reusit sa o rezolvam cu colegii liberali. Acestia ne-au amanat pana in 2008. pe motiv ca stricam un anumit echilibru la nivelul Capitalei.

Capital: Exista tot mai multe voci care spun ca v-ati grabit sa anuntati proiecte, dar nici unul nu este inca palpabil.


Adriean Videanu: Sunt un om care-si masoara foarte atent pasii. Am incercat sa fiu, ca reprezenentant al administratiei publice, cat mai transparent. Din pacate, poate ca eu nu am comunicat suficient sau poate ca mass-media nu a avut rabdarea sa inteleaga exact ceea ce am vrut sa transmit, dar cert este ca, din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte clare. Am elaborat proiecte de peste cinci miliarde de euro, am lansat studiile de fezabilitate pentru ele, am edificat resursele pe care le pot disponibiliza pana la sfarsitul mandatului meu, pentru ca municipalitatea are numai 30% din veniturile Bucurestiului, restul fiind la sectoare. Asa ca am utilizat gradul de indatorare si am stabilit toate prioritatile. E adevarat ca am cheltuit timp. In desfasurarea unui proiect sunt trei etape importante, iar, conform legii in vigoare, cine analizeaza termenele isi da seama ca dureaza macar un an si jumatate pana la lansarea efectiva a unui proiect. Aici este eroarea mea si anume faptul ca, in momentul in care am prezentat planul de dezvoltare, unii ziaristii au crezut ca peste noapte proiectele vor deveni realitate. si au inceput sa intrebe, iar eu a trebuit sa fac eforturi suplimentare pentru a explica procedurile. Nu as fi putut sa stau sa astept sa refac doar o parte din drumuri, asa ca am decis sa elaborez un program coordonator care sa-mi permita sa nu blochez Bucurestiul.

Capital: Nu cumva, anuntand ca nu mai aveti de gand sa candidati din nou, v-ati spalat pe maini de o parte din proiectele pe care nu le veti finaliza ?


Adriean Videanu: Absolut deloc. Am sa va rog sa observati ca in programul de dezvoltare am introdus proiecte pe care le finalizez pana in 2008 si altele care trec de acest an. Am evitat sa dau un raspuns clar pentru ca nu vreau ca deciziile mele sa primeasca o tenta populara. si asta pentru ca mi-am asumat proiecte care ar putea sa primeasca tente mult prea nepopulare. Interventia in piata Revolutiei, de exemplu, este un proiect extrem de controversat, dar pe care mi-l asum.

Capital: Se vorbeste tot mai des despre mafia recuperatorilor de terenuri si imobile revendicate. Indivizi care platesc o treime din valoare proprietarilor de drept, iar pe urma pun mana pe proprietati inexplicabil de repede.


Adriean Videanu: O sa va surprind, dar ii dau dreptate domnului ambasador al Germaniei care a ridicat aceasta problema. Este un lucru pe care si eu il simt, dar e vorba de fapte care se petrec in afara institutiei, intre proprietar si cumparator. Am o solutie aici, daca autoritatea pentru Legea nr. 10 modifica regulamentul si imi da sansa de a avea sase comisii in loc de una, in doi ani de zile termin aceste probleme si atunci nimeni nu va mai fi stimulat sa se dea pe mana caselor de avocatura. Din pacate, demersul meu nu a fost inca rezolvat.

Capital: V-ati certat cu presedintele Basescu. Se vobeste ca ati cam picat in dizgratia prezidentiala.


Adriean Videanu: Este o mare speculatie de presa. Eu intotdeauna am avut relatii absolut civilizate cu domnul presedinte. Au existat, cu siguranta, si neintelegeri, dar departe de a vorbi de un conflict. Oricine are dreptul sa fie suparat, dar de fiecare data lucrurile le-am rezolvat.

Capital: Se lucreaza la marginalizarea cuplului Videanu- Pogea ?


Adriean Videanu: Vreau sa va spun ca eu am fost impotriva numirii lui George Pogea in Guvern. Acest lucru il stie presedintele Romaniei, Vasile Blaga, Emil Boc si George Pogea. El era directorul general al companiei la care eu eram actionar majoritar, iar interesul meu subiectiv era ca el sa ramana in companie. Dar, la fel de adevarat, am vrut sa nu fiu o piedica si i-am lasat libertatea de a alege singur.

Cate cercuri de interese sunt In coalitie ?

“Cred ca mai degraba cercurile de interese sunt de ordin politic, pentru ca sunt oameni care au muncit in campaniile electorale si care doresc sa vada ca munca le este recompensata”