Într-un interviu acordat la Antena 3, ministrul Lucian Romașcanu a vorbit despre câștigarea procesului cu Poliția în ”dosarul portbagajul”. Amintim faptul că ministrul a fost amendat în trafic cu suma de 1.200 de lei după ce a refuzat să deschidă portbagajul mașinii la solicitarea agenților de poliție de la Rutieră.

În acest sens, Lucian Romașcanu susține că în momentul în care a fost oprit, era vorba despre un echipaj și nu despre un filtru, care i-a cerut să deschidă portbagajul mașinii sale, lucru care i s-a părut puțin exagerat la acel moment, având în vedere faptul că oamenii legii nu au invocat niciun motiv solid.

„E bine când ești un pic mai notoriu pentru că poți să aduci în spațiul public lucruri care n-ar trebui să se întâmple. Pentru mine a fost un lucru care probabil se întâmplă și altor șoferi. Nu a fost filtru – a fost doar un echipaj care m-a oprit în trafic. După prezentarea actelor, mi s-a solicitat să deschid portbagajul.

Mi s-a părut, fără să fiu foarte stăpân pe legislație, un pic exagerat să se întâmple acest lucru fără să mi se spună niciun fel de motiv. Firește că am refuzat”, a declarat ministrul la Antena 3.

Cum a ieșit victorios Lucian Romașcanu

Totodată, social democratul a mai povestit că în cazul în care refuza să deschidă portbagajul, va primi o amendă de 1.200 de lei. Având în vedere cele întâmplate, Lucian Romașcanu susține că a ”devenit specialist în această legislație”, prezentând motivele pentru care autoritățile i-au dat dreptate.

„Mi s-a spus că nu am cum să refuz așa ceva și am fost amendat cu vreo 1.200 de lei. Nu este apanajul unui demnitar să facă lucrul acesta – mulți români contestă în instanță diversele decizii ale organelor de control. Eu am fost unul dintre ei, nu eram ministru pe vremea aceea, eram doar senator.

Argumentația este simplă – între timp am devenit specialist în această legislație. Într-adevăr, se poate solicita controlul bagajelor, cu condiția să existe un filtru sau suspiciune rezonabilă că s-a întâmplat ceva sau argumente pe care să ți le și prezinte și, în cazul în care refuzi, să ți le treacă în procesul verbal”, a mai adăugat acesta.

”A fost un caz aparte”

Ministrul susține că și alți șoferi ar trebui să știe aceste aspecte, adăugând însă că nu vrea să lanseze acuzații la adresa autorităților, menționând și că cazul său a fost unul mai aparte.

„La mine în procesul verbal nu a fost decât refuzul și, până la urmă, a fost o sentință corectă. Din punctul meu de vedere, e un lucru care ar trebui să fie bine înțeles de oameni, pentru că vorbim de drepturi private. Nu vreau să acuz Poliția, am o relație veche. A fost un caz aparte, dar lucrurile s-au îndreptat”, a mai spus Lucian Romașcanu.

Amintim faptul că în luna februarie a anului trecut, a avut loc evenimentul nefericit, atunci când senatorul PSD Lucian Romașcanu a refuzat să deschidă portbagajul mașinii sale la solicitarea polițiștilor de la Rutieră. El și-a justificat decizia prin faptul că i-ar fi afectată viața privată și că ar fi nevoie de avizul Parlamentului.