Senatul spaniol a aprobat bugetul pentru 2021 în această săptămână, o victorie crucială pentru coaliţia guvernamentală de stânga condusă de prim-ministrul Pedro Sanchez, informează miercuri DPA.

Senatul a aprobat marţi noapte planurile bugetare ale lui Sanchez, cu 145 de voturi pentru şi 118 împotrivă.

Spania are acum „cel mai social buget din istorie pentru a depăşi cea mai gravă criză din ultimii 100 de ani”, a scris Sanchez marţi noapte pe Twitter.

Cheltuieli sociale record

Noul buget prevede taxe mai mari pentru cei bogaţi şi cheltuieli sociale record de 239 miliarde de euro (291 miliarde dolari), în vederea atenuării efectelor crizei coronavirusului.

Cheltuielile pentru sectorul sănătăţii au crescut cu 75%, la 3,14 miliarde de euro.

Bugetul prevede venituri de 27 miliarde de euro în ajutor nerambursabil de la Uniunea Europeană. Per total, Spania va primi aproximativ 140 miliarde de euro din pachetul UE în următorii ani, jumătate din sumă în granturi directe.

Votul pentru buget este văzut ca fiind cheia supravieţuirii coaliţiei de stânga dintre socialiştii lui Sanchez şi formaţiunea Unidas Podemos, primul guvern de coaliţie al Spaniei, care conduce de la începutul anului 2020.

Spania a fost guvernată conform bugetului aprobat în 2017

În ultimii trei ani, Spania a fost guvernată conform bugetului aprobat în 2017 de guvernul conservator al prim-ministrului de atunci Mariano Rajoy, răsturnat ulterior printr-o moţiune de cenzură.

Criticii de dreapta se plâng acum că Sanchez a făcut concesii prea mari în bugetul său, pentru a se asigura de voturile partidelor regionale separatiste din Catalonia şi Ţara Bascilor, punând astfel în pericol unitatea Spaniei.

Pedro Sánchez Pérez-Castejón ocupă funcția de prim-ministru al Spaniei din 1 iunie 2018. Sánchez este și actualul secretar general al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE).

A devenit membru al PSOE încă din 1993, fiind și membru al Parlamentului între anii 2009–2011. Pedro Sánchez a fost ales lider al PSOE în 2014, însă a renunțat la conducerea partidului și la mandatul său de parlamentar în 2016, după ce a refuzat să voteze în favoarea învestirii lui Rajoy, în condițiile în care partidul său decisese contrariul.

Totuși, Sánchez a revenit la conducerea PSOE un an mai târziu, după ce a câștigat alegerile interne din partid.