Donald Trump obține o victorie majoră prin tăierea fondurilor USAID și pentru mass-media publică

Donald Trump a înregistrat vineri o victorie legislativă notabilă, după ce Congresul SUA a adoptat un proiect de lege ce prevede reducerea a aproximativ 9 miliarde de dolari din bugetele destinate ajutorului extern și mass-mediei publice, într-un gest care reflectă linia sa dură împotriva „establishmentului liberal globalist”.

Legea a fost aprobată în forma finală de Camera Reprezentanților, consolidând astfel una dintre prioritățile lui Trump, care a criticat frecvent mass-media finanțată de stat și politicile de ajutor extern ale SUA. Potrivit agențiilor AFP și EFE, citate de Agerpres, măsurile vizează direct Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Corporația pentru Radiodifuziune Publică (CPB).

Reduceri drastice pentru USAID și CPB

Peste 8 miliarde de dolari vor fi retrași din fondurile USAID și din alte programe de ajutor internațional, în timp ce 1,1 miliarde de dolari vor fi eliminați din bugetul CPB, instituția care sprijină posturile publice de radio și televiziune precum NPR și PBS.

Fondată în 1967, CPB susține aproximativ 1.500 de stații locale, dar viitorul acestora este incert în lipsa contribuției federale.

„Fără finanţare federală, multe posturi publice locale de radio şi televiziune vor fi constrânse să se închidă”, a avertizat Patricia Harrison, președinta CPB.

Trump și-a exprimat deschis ostilitatea față de posturile NPR și PBS, despre care a spus că promovează agende progresiste și sunt părtinitoare politic în favoarea democraților. În luna mai, liderul republican a cerut oficial tăierea completă a finanțării federale pentru aceste canale media.

Donald Trump
SURSA FOTO: Dreamstime

În ceea ce privește USAID, instituția a fost ținta unor reduceri succesive în ultimii ani, pe fondul criticilor lui Donald Trump legate de presupusa implicare politică a agenției în favoarea Partidului Democrat. Acesta a susținut că USAID a sprijinit „presa de fake news” asociată cu administrația fostului președinte Joe Biden.

SUA își retrage banii, rămân acuzațiile de ingerință și influență politică

Bugetul anual al USAID se ridică la circa 40 de miliarde de dolari și finanțează, pe lângă acțiuni umanitare, și proiecte internaționale cu ONG-uri, activiști și instituții media pentru promovarea „bunelor practici democratice”. Aceste activități au fost însă criticate, inclusiv în străinătate, pentru presupusa implicare în destabilizarea unor guverne și promovarea unor cauze ideologice.

Tăierile bugetare consolidează discursul izolaționist și naționalist al lui Trump, dar vin și cu riscuri concrete pentru parteneriatele internaționale ale SUA și pentru sustenabilitatea presei publice independente pe plan intern.

Această mișcare legislativă ar putea redefini contururile influenței americane în lume și limitele echilibrului între stat și media în interiorul granițelor. Odată cu aprobarea acestei legi, administrația Trump își afirmă ferm direcția: mai puțină intervenție externă, mai puțină susținere pentru presa publică, mai mult control politic asupra cheltuielilor bugetare.